Εγκύκλιος ΟΑΕΕ: 23/10.4.2012

Σχετ.: Έγγραφο Φ.80000/31899/2322/28.9.2011 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Με το παραπάνω έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δόθηκαν οδηγίες για τη δυνατότητα ανάκλησης αποφάσεων από αναγνώριση χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας για ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2011 με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται από την ανωτέρω ημερομηνία με βάση τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν.3863/2010, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε ασφαλισμένους που είχαν αναγνωρίσει πριν από τον στρατό χωρίς τις ευνοϊκές διατάξεις της παρ. 18 του άρθρου 10 του Ν.3863/2010, να τον αναγνωρίσουν με τις ευνοϊκότερες διατάξεις. Αναλυτικότερα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Οι πράξεις αναγνώρισης χρόνου (ειδικότερα στρατιωτικής υπηρεσίας), οι οποίες εκδίδονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς κατ’ εφαρμογή συγκεκριμένων ειδικών διατάξεων και με βάση τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, αποτελούν ισχυρές διοικητικές πράξεις και παράγουν διοικητικό δεδικασμένο:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.861/1979, άρθρο 1, παρ. 5, οι οποίες είναι ειδικές και έχουν εφαρμογή για τις αποφάσεις που εκδίδονται από τους ασφαλιστικούς Οργανισμούς, οι αποφάσεις αναγνώρισης χρόνου προϋπηρεσίας και απονομής πάσης φύσεως παροχών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών δύναται να αναθεωρούνται:
Α. οποτεδήποτε, αν στηρίζονται σε ψευδείς καταθέσεις μαρτύρων ή σε πλαστά ή νοθευμένα έγγραφα, εφόσον αυτά προκύπτουν από αμετάκλητη δικαστική απόφαση και
Β. εντός εύλογου διαστήματος αν προκύψουν νέα κρίσιμα έγγραφα ή υπήρξε αποδεδειγμένη πλάνη περί τα πράγματα ή διαπιστώθηκαν λογιστικά λάθη.
Επομένως, η αναθεώρηση των εν λόγω αποφάσεων με τις διατάξεις του Ν.861/1979 χωρεί μόνο για τους συγκεκριμένους λόγους που αναφέρονται σε αυτές.
Όλα τα παραπάνω κάμπτονται και μπορεί να γίνει δεκτή η αίτηση για ανάκληση νόμιμης διοικητικής πράξης, με την οποία τυχόν επανέρχεται ο ενδιαφερόμενος, σε περίπτωση μεταβολής της νομοθεσίας, μεταβολής της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) ή πλάνης περί τα πράγματα.
Με τις διατάξεις του άρθρου 10, παρ. 18 του Ν.3863/2010, όπως ισχύει, επέρχεται μεταβολή στο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο πραγματοποιείται η αναγνώριση του χρόνου της στρατιωτικής υπηρεσίας, εφόσον το ποσό της εξαγοράς καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% – 50% για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2011 και εφεξής, με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται από 1.1.2011 και εφεξής με βάση τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν.3863/2010.
Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένο ότι αρμόδιο όργανο στην προκειμένη περίπτωση για την ανάκληση ατομικής διοικητικής πράξης είναι εκείνο που την εξέδωσε ή που είναι αρμόδιο για την έκδοσή της (άρθρο 21 του Ν.2690/1999 – Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας), οι αποφάσεις χρόνου στρατιωτικής θητείας θα αντιμετωπίζονται ως εξής:
Α. Προκειμένου για αποφάσεις που δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμη στον ασφαλισμένο, αυτές ανακαλούνται από την υπηρεσία, η οποία θα προβαίνει σε επανυπολογισμό του ποσού της εξαγοράς με βάση την εισφορά του Κλάδου Σύνταξης, όπως αυτή διαμορφώνεται κατά τον τελευταίο μήνα απασχόλησης του ασφαλισμένου.
Β. Για τις αποφάσεις αναγνώρισης χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας που βρίσκονται στο στάδιο:
1. καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών σε δόσεις, όπου έχει καταβληθεί μέρος, όχι το σύνολο, και
2. εφάπαξ καταβολής, δηλαδή εντός της τρίμηνης προθεσμίας, ή έχει παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία και πρόκειται να γίνει εξόφληση σε δόσεις, η ανάκληση μπορεί να γίνει μόνο εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση από τον ενδιαφερόμενο.
Η αίτηση εξετάζεται και εκδίδεται νέα απόφαση, όπως προαναφέρθηκε στην περ. Α’. Η έκπτωση που προβλέπεται στην παρ. 18 του άρθρου 10 του Ν.3863/2010, όπως ισχύει, γίνεται επί του νέου ποσού που θα προκύψει.
Εάν έχουν ήδη καταβληθεί κάποιες εισφορές, τα αντίστοιχα ποσά θα αφαιρεθούν από το νέο τελικό ποσό.
Σημειώνεται ότι δεν ανακαλούνται αποφάσεις αναγνώρισης χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας για τις οποίες έχει καταβληθεί το σύνολο των αναλογουσών εισφορών μέχρι την έναρξη ισχύος του Ν.3863/2010.
Δυνατότητα ανάκλησης υφίσταται μόνο σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος έχει εξοφλήσει τις εισφορές μετά από τις 15.7.2010 και εφόσον υποβάλλει αίτημα επιστροφής αυτών.
Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να υποβληθεί εκ μέρους του ενδιαφερόμενου και αίτηση ανάκλησης της απόφασης, αφού ενημερωθεί ότι θα γίνει νέος επανυπολογισμός με βάση την τρέχουσα ασφαλιστική κατηγορία του Κλάδου Σύνταξης.
Παρακαλούμε να λάβει γνώση ενυπόγραφα όλο το προσωπικό της υπηρεσίας σας.