Μεγάλο κύμα φυγής ξένων επενδυτών παρατηρείται στις χώρες του ευρωπαίκού Νότου, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Κάποτε οι πολυεθνικές εταιρείες συνήθιζαν να επενδύουν – και να επενδύουν γερά – στις αγορές της νότιας Ευρώπης. Ήταν η εποχή που η γέννηση του ευρώ δημιουργούσε συνθήκες οικονομικού οργασμού. Η εποχή αυτή, ωστόσο, έχει κλείσει οριστικά και το επενδυτικό ενδιαφέρον που άνθιζε επί μια δεκαετία, τώρα παρουσιάζει εικόνα απονέκρωσης.

Η εταιρεία  Kimberly-Clark με βάση τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κλείσει μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων βρεφικής πάνας Huggies που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν τις μειωμένες γεννήσεις, την πτώση στις τιμές και τον ανταγωνισμό από ιδιωτικές ετικέτες .

Η επίσης αμερικανική Alcoa και η γαλλική μεταποιητική PPR ετοιμάζονται επίσης να συρρικνώσουν την παρουσία τους στη Νότια Ευρώπη ή ακόμα και να αποχωρήσουν εντελώς, χωρίς μάλιστα να σκοπεύουν ν επιστρέψουν στο μέλλον.
Την ώρα που μεγάλες εταιρείες αποχωρούν, ο ευρωπαϊκός νότος που πλήττεται κυρίως από την κρίση χρειάζεται απεγνωσμένα κεφάλαια, νεωτερισμούς και τεχνογνωσία, ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή να αναδυθεί από την ύφεση και την κρίση χρέους.

Η βουτιά της καταναλωτικής δαπάνης και τα κυβερνητικά προγράμματα λιτότητας αποτελούν τη ρίζα του προβλήματος. Το παράδειγμα της γερμανικής  Putzmeister Holding είναι χαρακτηριστικό.

Μετά από μια δεκαετία μεγάλων επενδύσεων από την κατασκευάστρια αντλιών τσιμέντου, η οικονομική καταβαράθρωση στην Ιταλία και η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στην Ισπανία ανάγκασαν την Putzmeister να αποσυρθεί. Η εταιρεία έκλεισε ένα εργοστάσιο στην Ιταλία και ακύρωσε την κατασκευή ενός άλλου στην Ισπανία την τελευταία τριετία. Η εταιρεία αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις της στο νότο πιθανόν να μην μπορέσει να ξαναφτάσουν στα προηγούμενα επίπεδα.

“Για να επεκταθεί η επιχείρησή μας σε οποιαδήποτε αγορά, πρέπει να υπάρχουν τρία πράγματα: αυξανόμενο πληθυσμό, αυξανόμενη ευημερία και χώρες με τακτοποιημένους προϋπολογισμούς”, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος, Norbert Scheuch. Στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης “δεν ικανοποιείται καμιά από αυτές τις συνθήκες και τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν ούτε τα επόμενα χρόνια”, αναφέρει.

Άλλες εταιρείες που αποχωρούν είναι η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Merck, η οποία περιέκοψε πρόσφατα το 20% του εργατικού δυναμικού της στην Ισπανία, εξαιτίας των περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση Ραχόι στις επιστροφές των δαπανών.  

Η βρετανική εταιρεία catering Compass Group έκλεισε τα εστιατόρια που διατηρούσε στις εθνικές οδούς της Πορτογαλίας, καθώς, όπως αναφέρει, τα αυξημένα διόδια είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι οδηγοί που χρησιμοποιούσαν το εθνικό οδικό δίκτυο.

Εταιρικές αποχωρήσεις σαν κι αυτές απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο την τοπική επιχειρηματικότητα και τις κυβερνήσεις για χρόνια. Ο Marco Mutinelli,καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Brescia που ειδικεύεται στις ξένες επενδύσεις, αναφέρει ότι ενώ οι πολυεθνικές κρατικής δαπάνης για έρευνα και ανάπτυξη.  

Κινήσεις, όπως η αποχώρηση της φαρμακοβιομηχανίας Sanofi που απασχολούσε 500 άτομα στο ερευνητικό κέντρο της στο Μιλάνο, είναι ιδιαιτέρως επιβλαβής, καθώς οι κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου δεν έχουν τα χρήματα για να επανεκπαιδεύσουν τους εργαζομένους.  

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Standard & Poor’s, η καταναλωτική δαπάνη επιδεινώνεται, αναμένεται μάλιστα να συρρικνωθεί περαιτέρω τη φετινή και την επόμενη χρονιά.
Οι εταιρείες που γνωρίζουν αυτά τα στοιχεία, λογικό είναι να στρέφουν το βλέμμα τους αλλού. Η Putzmeister κατευθύνει τις επενδύσεις σε αναδυόμενες αγορές, όπως η Βραζιλία και η Τουρκία.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν μειωθεί κατά 38% στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία από το 2007, καθώς οι επενδυτές εκτρέπουν τα χρήματά τους στις αναδυόμενες αγορές. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους , οι αναδυόμενες οικονομίες απορρόφησαν για πρώτη φορά το 50% της παγκόσμιας άμεσης ξένης επένδυσης.

Οικονομικοί διευθυντές πολυεθνικών εταιρειών, μάλιστα, σημειώνουν σε πρόσφατη έρευνα της BDO International ότι είναι πιο επικίνδυνο να επενδύεις στην Ελλάδα, απ’ ό,τι στη Συρία και ότι η Ισπανία είναι πιο επίφοβη από την Αίγυπτο…