(update)

“Ανεδαφικές, απροσδιόριστου κόστους και ημιτελείς είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ”, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα μετά τη χθεσινή παρουσίαση του φορολογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, “οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εχουν ως κοινό παρονομαστή την αλήστου μνήμης αντίληψη ΄λεφτά υπάρχουν΄, τα οποία τα εντοπίζει στη φοροδιαφυγή και την φοροαπαφυγή, χωρίς όμως να λέει: Πόσα είναι; Πόσα θα πάρει, Πότε και Πως;”.

“Λέει ότι θα καταργήσει φοροαπαλλαγές, εκπτώσεις κ.λ.π. Ποιες φοροαπαλλαγές θα καταργήσει. Μήπως αυτές που είναι για τους αγρότες, για τα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές, ή τις δωρεές;”, σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών και προσθέτει τα εξής:

“Λέει θα φορολογήσει τις επιχειρήσεις και προβάλλει την λαϊκίστικη αντίληψη θα τα πάρουμε από τους πλούσιους. Ξεχνά ή αγνοεί ότι, σήμερα, το 3% των φορολογουμένων που έχουν το 15% των εισοδημάτων, πληρώνουν το 35% των φόρων. Δηλαδή οι πλούσιοι κατά την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, θα πληρώνουν όλους τους φόρους;

Λέει ότι θα φορολογηθεί η κατοχή κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, οι καταθέσεις τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων. Πόσο φόρο θα βάλει στις καταθέσεις; Σε τι ύψος θα είναι ο φόρος των ακινήτων;

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ένα πρόγραμμα  που –σύμφωνα με επίσημες σημερινές  παραδοχές τους- δεν είναι το τελικό, αναφέρεται σε σχεδιαζόμενους φόρους που δεν αποκαλύπτονται, σε νεφελώδεις προθέσεις και σε αντιαναπτυξιακούς σχεδιασμούς.

Το χειρότερο είναι ότι το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργήσει η αλλοπρόσαλλη πρότασή τους, θα καλυφθεί με άλλα μέτρα (π.χ. νέους φόρους σε μισθούς και συντάξεις;)”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

“Δεν περιμένουμε  από τους υποστηρικτές του μνημονίου να καταλάβουν ότι υπάρχει κοινωνικά δίκαιη εναλλακτική φορολογική πολιτική, πλην αυτής που συνδιαμορφώνει και υλοποιεί η συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά με την τρόικα”, απαντά το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

“Ωστόσο, αυτό που είναι πραγματικότητα είναι η αύξηση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα, η αύξηση του ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης, η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, η αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος, τα παντός είδους χαράτσια και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που επιβάλλει η συγκεκριμένη κυβέρνηση του κ. Σαμαρά”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: “Και όλα αυτά κοστίζουν πολλά όχι βέβαια στους εμπνευστές των «Ζαππείων», αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία”.