Της Μαίρης Λαμπαδίτη

(UPD) Αποδεικτικό φερεγγυότητας  απαιτεί η τρόικα για τους οφειλέτες  των ασφαλιστικών ταμείων με οφειλή πάνω από 500.000 ευρώ που θα ενταχθούν στην ρύθμιση χρεών ύστατης ευκαιρίας. Το πιστοποιητικό θα χορηγείται από τράπεζα, ενόρκους λογιστές ή ελεγκτική εταιρία και θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης μικρής η μεγαλύτερης καθώς και τη δυνατότητα του οφειλέτη να εγγυηθεί την εξόφληση του χρέους με εγγυητικές επιστολές και προσημείωση ακίνητης και κινητής περιουσίας. Για τους μικρότερους οφειλέτες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση αρκεί η προσημείωση περιουσιακών στοιχείων, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Στη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας , που έχει προγραμματιστεί για  τις  2 το μεσημέρι, η Τρόικα φαίνεται  ότι θα παραμείνει αμετακίνητη στη θέση της οι δόσεις για τους οφειλέτες να μην υπερβαίνουν τις 36 ενώ δεν έχει εγκρίνει  να προβλεφθεί έκπτωση για τις προσαυξήσεις. Αντίθετα στην πρότασή του το ΙΚΑ ζητά οι δόσεις να κυμαίνονται από 60 έως 72 με την προυπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά οι τρέχουσες εισφορές  ενώ  η ελάχιστη μηνιαία καταβολή να μην είναι μικρότερη από 100 ευρώ .

Η δυσκολία είσπραξης των τρεχουσών εισφορών λόγω της κρίσης (μείωση εσόδων στο ΙΚΑ 12%)  παραμένει σε υψηλά επίπεδα ενώ η εισφοροδιαφυγή αγγίζει στο σύνολο των ταμείων τα 15 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, στη σημερινή συνάντηση θα εξεταστεί η πορεία υλοποίησης  των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των δανειστών, ενώ θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και η πορεία της ουσιαστικής ενοποίησης  διοικητικής και οικονομικής των κλάδων των ταμείων.

Δεν αποκλείεται ωστόσο η τρόικα να επανέλθει και σε άλλα φλέγοντα θέματα, στο πλαίσιο της εμμονής της για την περαιτέρω  μείωση του κόστους εργασίας. Για παράδειγμα, πρόσφατα ζήτησαν να αποσυνδεθεί ο χρόνος απασχόλησης από το ωράριο λειτουργία των επιχειρήσεων, ώστε η ίδια η επιχείρηση ανεξάρτητα από τις συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν να ρυθμίζει το ωράριο εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες της.

Το θέμα του βασικού μισθού δεν υπάρχει στην ατζέντα – άλλωστε από την 1η Απριλίου το ύψος του θα  ορίζεται από την κυβέρνηση – αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς τι βόμβα μπορεί να πετάξουν οι τροϊκανοί διά ζώσης η μέσω email  αφού είναι γνωστή η απαίτησή τους να επαναπροσδιοριστεί ο βασικός μισθός το πρώτο τρίμηνο του 2014 και να καταργηθούν οι παγωμένες τριετίες.