Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Στα τεχνικά κλιμάκια που θα αρχίσουν να συνεδριάζουν από αύριο παραπέμπεται το θέμα της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς στη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας, δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα των δόσεων.

Σημαντικό είναι ότι η τρόικα απαίτησε κοινή αντιμετώπιση στη ρύθμιση φόρων και εισφορών. Δηλαδή να ισχύσει η ίδια φόρμουλα στη ρύθμιση χρεών, τόσο σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Οπως μετέδιδε νωρίτερα το newmoney.gr, η τρόικα απαιτεί αποδεικτικό φερεγγυότητας  για τους οφειλέτες  των ασφαλιστικών ταμείων με οφειλή πάνω από 500.000 ευρώ που θα ενταχθούν στην ρύθμιση χρεών ύστατης ευκαιρίας. Το πιστοποιητικό θα χορηγείται από τράπεζα, ενόρκους λογιστές ή ελεγκτική εταιρία και θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης μικρής η μεγαλύτερης καθώς και τη δυνατότητα του οφειλέτη να εγγυηθεί την εξόφληση του χρέους με εγγυητικές επιστολές και προσημείωση ακίνητης και κινητής περιουσίας. Για τους μικρότερους οφειλέτες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση αρκεί η προσημείωση περιουσιακών στοιχείων, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η τρόικα φαίνεται  ότι θα παραμείνει αμετακίνητη στη θέση της οι δόσεις για τους οφειλέτες να μην υπερβαίνουν τις 36 ενώ δεν έχει εγκρίνει  να προβλεφθεί έκπτωση για τις προσαυξήσεις. Αντίθετα στην πρότασή του το ΙΚΑ ζητά οι δόσεις να κυμαίνονται από 60 έως 72 με την προυπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά οι τρέχουσες εισφορές  ενώ  η ελάχιστη μηνιαία καταβολή να μην είναι μικρότερη από 100 ευρώ .

Η δυσκολία είσπραξης των τρεχουσών εισφορών λόγω της κρίσης (μείωση εσόδων στο ΙΚΑ 12%)  παραμένει σε υψηλά επίπεδα ενώ η εισφοροδιαφυγή αγγίζει στο σύνολο των ταμείων τα 15 δισ. ευρώ.