της Όλγας Μπαλαφούτη

Μπορεί το μερίδιο που απέκτησε η Samsung στην Sharp να είναι πολύ μικρό, όπως και το τίμημα, η κίνηση όμως της νότιο κορεάτικης εταιρείας να επενδύσει στον Ιαπωνικό κολοσσό, σίγουρα θα γραφτεί στα ασιατικά εταιρικά ιστορικά.

Τι είναι 110 δισ γιεν, ή 110 εκατ. δολάρια για δύο ομίλους τέτοιας φήμης και μεγέθους; Για την Samsung, που η θέση της σε μετρητά σήμερα φθάνει τα 21 δισ δολάρια είναι ένα αμελητέο ποσό. Για την Sharp πάλι, το συγκεκριμένο κεφάλαιο, είναι πολύ μικρό για να τη σώσει.

Για πολλούς, η εξαγορά του 3% των μετοχών της Sharp από την Samsung δεν έχει να κάνει τόσο με τα χρηματικά μεγέθη, όσο με την προτεραιότητα που θα πάρει η δεύτερη σε περίπτωση που η πρώτη καταρρεύσει.

Την ίδια στιγμή η κίνηση αυτή της Samsung που έτσι αποκτά πρόσβαση στις υψήλης-ποιότητας LED οθόνες της Sharp, μπορεί να εκληφθεί και σαν “σφήνα” στην Apple. Η Sharp παράγει οθόνες LCD για το iPhone και το iPad, ενώ η Samsung χρησιμοποιεί τη τεχνολογία super amoLED για τις οθόνες του Samsung Galaxy S3 αλλά και του Samsung Galaxy S4 που θα κυκλοφορήσει λίαν συντόμως.

Πάντως, η Samsung είναι η τρίτη κατά σειρά μεγάλη τεχνολογική εταιρεία που “μπαίνει” στην Sharp το τελευταίο διάστημα, μετά τις Qualcomm και Hon Hai. Πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για ένα κοπάδι από “γύπες” που πετάει πάνω από την Sharp.

Η ειρωνεία, όπως εύστοχα επισημαίνουν οι FT στη στήλη Lex, είναι ότι η Samsung έκανε το ντεμπούτο της στα τεχνολογικά δεδομένα στη δεκαετία του 1970, παράγοντας ασπρόμαυρες τηλεοράσεις μαζί με τη Sanyo και τη NEC, τη στιγμή που η Sharp είχε ήδη αρχίσει να γράφει ιστορία, προσφέροντας στο καταναλωτικό κοινό καινοτόμα προϊόντα.

Το καλό για την Sharp, είναι ότι η τεχνολογία της έχει ακόμα βαρύνουσα αξία σε αντίθεση με την ίδια την εταιρεία. Η συμφωνία δεν είναι αρκετά μεγάλη για να επιφέρει σημαντικές αλλαγές τόσο στην Sharp όσο και στην Samsung. Και σε περίπτωση που η Sharp “λυγίσει”, τα 100 εκατ. δολάρια σίγουρα είναι πολύ λίγα για να κατοχυρώσουν στην Samsung την “τεχνολογία” της και κυρίως για να εμποδίσουν τους αντιπάλους από το να την διεκδικήσουν.

Το επικείμενο deal οδήγησε νωρίτερα τις μετοχές της Sharp σε άλμα 17%.