Αυτός ο Νορβηγός έχει τουλάχιστον 33 δισ. δολάρια να ξοδέψει. Πρόκειται για τον Karsten Kallevig, τον επικεφαλής του τμήματος real estate στο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό fund στον κόσμο.
Το 1010 έλαβε το “πράσινο φως” προκειμένου να επεκταθεί στην αγορά ακινήτων και από τότε το νορβηγικό fund που διαχειρίζεται κεφάλαια 860 δισ. δολ. έχει προχωρήσει στην αγορά ακίνητης περιουσίας σε μέρη, όπως η Times Square και τα Ηλύσια πεδία στο Παρίσι. Η στρατηγική που ακολουθεί αυτή τη στιγμή είναι να επικεντρωθεί σε 10-15 πόλεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ, σύμφωνα με τον Kallevig κάνει εντατικές προσπάθειες να εισέλθει και στην ασιατική αγορά.
Για τον 39χρονο μάνατζερ μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι να διατηρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης στο fund και να πετύχει να αυξήσει στο 5% τα real estate assets. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 10 δισ. δολ. ή 1,2% του συνόλου. Το ποσοστό αυτό μπορεί να επεκταθεί σε πάνω από 61 δισ. μέχρι το 2020, εάν επιτευχθεί ο στόχος του 5%.
Με στόχο να μειώσει την πιθανότητα να γίνουν μεγάλα λάθη, ο Kallevig είπε ότι το fund επιδιώκει να επενδύσει σε Ουάσινγκτον, Σαν Φρανσίσκο, Νέα Υόρκη και Βοστώνη. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Μόναχο και το Βερολίνο.
Παράλληλα, το fund ενδέχεται να επιδιώξει αποκλειστικά deals, όπως η εξαγορά των γραφείων της Credit Suisse στη Ζυρίχη για 1 δισ. δολάρια το 2012, αλλά κι ένα εμπορικό κέντρο στο Σέφιλντ, στην Αγγλία.
“Έχουμε χάσει πολλές ευκαιρίες λέγοντας όχι δεξιά κι αριστερά και το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό”, λέει ο ίδιος, ωστόσο η στρατηγική που ακολουθεί έχει αποφέρει καρπούς. Οι επενδύσεις σε real estate το 2013 επέστρεψαν στους επενδυτές του fund 11,8% το 2013, την ώρα που ο δείκτης IPD Global Annual Property που μετρά 25 χώρες, επέστρεψε 8,3%.
Ο Kallevig σπούδασε στο ΜΙΤ και στο παρελθόν εργάστηκε στη Goldman Sachs και στο Soros Real Estate Partners. Νωρίτερα αυτό το χρόνο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εκτιμήσει τα οφέλη από την επέκταση του real estate προτού αποφασίσει τι θα γίνει με άλλες κατηγορίες assets.
Σημειώνεται ότι η Νορβηγία που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη, επανατοποθετεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από το πετρέλαιο στο fund, με στόχο να προστατεύσει την οικονομία των 500 δισ. δολ. από μια ενδεχόμενη υπερθέρμανση.
Σε ό,τι αφορά την επέκταση στην Ασία, το fund θα επικεντρωθεί σε δύο πόλεις, χρησιμοποιώντας κριτήρια ανάλογα με εκείνα που χρησιμοποίησε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ: θα επιλέξει πόλεις με τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, αλλά και περιορισμούς εφοδιασμού. Θα μείνει μακριά από ξενοδοχεία κι εστιατόρια, καθώς βασίζονται σε λειτουργικά συστατικά και θα προτιμήσει γραφεία και υπηρεσίες logistics.
Όπως ανέφερε, ελπίζει πως μια προσεκτική προσέγγιση θα προστατεύσει το fund από το να απλωθεί σε πολλές αγορές, κάτι που, όπως εξομολογείται είναι και ο μεγαλύτερός του φόβος.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.