Τροποποίηση όρων του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της ΔΕΠΑ ζητεί ο ρωσικός κολοσσός Gazprom από την ελληνική κυβέρνηση, θέτοντας μάλιστα το θέμα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.
Κατά την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της διοικούσας επιτροπής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, εκφράστηκε το εντονότατο ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, αλλά και για την ευρύτερη δραστηριοποίηση της ρωσικής εταιρίας στην Ελλάδα τόσο μέσω της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream από το ελληνικό έδαφος όσο και μέσω της συνεργασίας της Gazprom με ελληνικές εταιρίες για τη δημιουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργούν με ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο κ. Μίλερ, σύμφωνα με πληροφορίες και στις δυο συναντήσεις έθεσε θέμα αλλαγής ενός όρου του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ. Ο όρος αυτός προβλέπει ότι η εγγυητική επιστολή που θα καταθέσει ο αγοραστής για την κατακύρωση του διαγωνισμού και η οποία θα αντιστοιχεί στο 20% του τιμήματος καταπίπτει υπέρ του ελληνικού Δημοσίου ένα χρόνο μετά την κατάθεσή της, εφόσον δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία.
Η ρωσική πλευρά ζητά την αλλαγή του συγκεκριμένου όρου καθώς ενδέχεται η εξαγορά να μην ολοκληρωθεί λόγω απόρριψής της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, η οποία επίσης ενδέχεται να θέσει περιορισμούς που να την καταστήσουν ασύμφορη.
Tο αίτημα για αλλαγή του όρου του διαγωνισμού αποτελεί ένα σαφές μήνυμα της Μόσχας απέναντι τόσο στην Αθήνα όσο και τις Βρυξέλλες. Η Gazprom λοιπόν διαμηνύει ότι θέλει να έχει τη δυνατότητα χωρίς κόστος για αυτήν, να μην αποδεχθεί τυχόν όρους που θα τεθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα αφορούν στη συμμόρφωση στους κανόνες ανταγωνισμού ή τους ενεργειακούς κανόνες για τη λειτουργία των αγορών αερίου.
Το θέμα θεωρείται κρίσιμης σημασίας, με δεδομένο ότι η Gazprom είναι εταιρεία που δεν προέρχεται από την Ε.Ε. – έχει φυσικά έντονη παρουσία και δραστηριότητα εντός Ε.Ε. – και ήδη βρίσκεται υπό έρευνα από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού, με το ερωτηματικό της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης (antimonopoly investigation).
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.