Και όμως υπάρχουν κλάδοι που προσλαμβάνουν εργαζόμενους παρά τη διαρκή αύξηση της ανεργίας στη χώρα. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται με μία δεύτερη ματιά στα εξειδικευμένα στοιχεία για την απασχόληση στο δ’ τρίμηνο του 2012 που έδωσε σήμερα στο φως της δημοσιότητας η ΕΛΣΤΑΤ, αν και σε αρκετές περιπτώσεις καταλυτικό ρόλο ίσως να έπαιξαν τα διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης.

Και αυτό καθώς παρατηρείται αύξηση των απασχολούμενων σε τέσσερις κλάδους σε σχέση με πέρυσι, μία εξέλιξη βέβαια που ίσως σε πολλές περιπτώσεις να έχει παίξει καταλυτικό ρόλο η παρέμβαση του δημοσίου και τα προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης.  

Η κατηγορία που καταγράφει μεγαλύτερη “τόνωση” εμφανίζεται να είναι η “Ενημέρωση και Επικοινωνία” με τους απασχολούμενους να αυξάνονται κατά 9.800 σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2011. Έτσι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στις 31.12.2012 είχαν φθάσει τις 78 χιλ.

Ακολουθεί μία κατηγορία που σίγουρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως “επιδοτούμενη” απ’ το Κράτος, αφού πρόκειται για την “Δημόσια διοίκηση και άμυνα. Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση”. Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 7.200 απ’ το δ’ τρίμηνο του 2011 φθάνοντας τους 349 χιλ.

Επιπλέον 4.400 θέσεις εργασίας σε σχέση με πέρυσι εμφανίζει επίσης η κατηγορία “Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες”. Οι απασχολούμενοι έφθασαν τις 220,4 χιλ.

Τέλος κατά 1.200 αυξήθηκαν και οι απασχολούμενοι στην “Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού”, κάτι βέβαια που εξηγείται απ’ την τεράστια ζήτηση που υπήρξε για εναλλακτική του πετρελαίου θέρμανση.

Κατά τα άλλα η ΕΛΣΤΑΤ στα στοιχεία της σημειώνει ότι η απασχόληση μειώθηκε κατά 6,4% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2011 και κατά 1,5% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο με τον αριθμό των απασχολουμένων συνολικά να είναι 3.681.926.

Από την άλλη οι επίσημα εγγεγραμμένοι άνεργοι έφθασαν τους 1.295.535 με το δείκτη ανεργίας να φθάνει το 26,3%.

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (29,7%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (23,3%).  Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24  ετών (57,8%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 65,0%

Η κατανομή της ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, έχει ως εξής:  το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (41,9%) ενώ ακολουθούν τα άτομα που έχουν απολυτήριο Τριτάξιας Μέσης Εκπαίδευσης (30,9%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν
διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (14,3%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθιας εκπαίδευσης (16,6%)

Το ποσοστό της “μερικής απασχόλησης” ανέρχεται στο 8,5% του συνόλου των απασχολουμένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων το 63,9% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, το 7,4% για άλλους προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους, το 4,8% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες και το 23,9% για διάφορους άλλους λόγους.

 

Δείτε συνημμένα τα στοιχεία αναλυτικά