Του Στέλιου Μορφίδη 
 
Συστήθηκε στο ελληνικό κοινό προ διετίας – στη σειρά διαλέξεων TedX – ως “επιστήμονας ηλεκτρονικών υπολογιστών”. Τότε ο Γιάννης Ζάκος, ο ελληνοαυστραλός εφευρέτης του MyCyberTwin (‘Αλλος μου Εαυτός) είχε εντυπωσιάσει για το όραμα που είχε για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. 
 

Και τα άγνωστα στην Ελλάδα επιτεύγματα του κατάφεραν να κάνουν την ΙΒΜ, τον κολοσσό στο χώρο της τεχνολογίας όχι μόνο να ασχοληθεί μαζί του αλλά και να του προσφέρει ένα πολύ καλό ποσό για να εξαγοράσει την εταιρεία του, Cognea, αλλά και τις υπηρεσίες του ίδιου υποσχόμενη παράλληλα να δώσει νέα ώθηση στις έρευνες του για την τεχνητή νοημοσύνη. 
 
“Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το ότι το σύστημα της Cognea δίνει τη δυνατότητα στους βοηθούς της (ρομπότ) να υιοθετήσουν μια προσωπικότητα η οποία θα ταιριάζει στην εκάστοτε περίπτωση. Μπορούν, δηλαδή, να συμπεριφερθούν ως κανονικοί επιχειρηματικοί συνεργάτες, ή ως φιλικοί γείτονες”, σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου της IBM.
 
Το ποσό εξαγοράς της Cognea δεν έγινε γνωστό ενώ ο Ζάκος δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του απ’ αυτή την εξέλιξη μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος”. “Μια μικρή, προηγμένης τεχνολογίας εταιρεία από την Αυστραλία, κάνει την παρουσία της στην παγκόσμια σκηνή”, λέει και εμφανίζεται σίγουρος ότι “μέσω της ΙΒΜ,  ότι το όραμά μας για την ΑΙ (Artificial Intelligence), θα γίνει πραγματικότητα και θα επηρεάσει την ανθρωπότητα με τόσους πολλούς θαυμάσιους τρόπους. Ένα νέο κεφάλαιο μόλις ξεκινά”.
 
Από την πλευρά της, η ΙΒΜ αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η Cognea επέτυχε να αναπτύξει έναν υπολογιστή επικοινωνιακής τεχνητής νοημοσύνης. Η ανακάλυψη αυτή επικεντρώνεται στη δημιουργία βάθους προσωπικότητας, και όταν συνδυάζεται με κατανόηση της προσωπικότητας των χρηστών θα δημιουργεί ένα νέο επίπεδο επικοινωνίας το οποίο θα είναι πολύ πιο μπροστά από τα “ομιλούντα” έξυπνα τηλέφωνα που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Καλωσορίζουμε λοιπόν στην ΙΒΜ τους ιδρυτές της Cognea, Liesl Capper και John Zakos».
 
Με ρίζες στο Γύθειο, από την πλευρά του πατέρα του, και στα Χανιά της Κρήτης, από την μητέρα του, ο Γιάννης Ζάκος δεν κρύβει το πάθος που έχει με την ελληνική γλώσσα. 
 
O ίδιος δηλώνει τυχερός αφού το σχολείο του ήταν το πρώτο στην Αυστραλία που είχε εισάγει το μάθημα για την τεχνολογία της πληροφορικής. Έτσι η πρώτη επαφή του με το χώρο έγινε σε ηλικία μόλις 14 ετών. 
“Εκεί έμαθα πως να προγραμματίζω έναν υπολογιστή” έλεγε σε συνέντευξη του προ διετίας στο ypovrixio.gr στο περιθώριο του TedX της Θεσσαλονίκης, όπου έλαβε μέρος. “Σε αυτή την πορεία που ακολούθησαν μικρός αργότερα αποφάσισα να  προγραμματίσω ένα ρομπότ για να επικοινωνεί με τους ανθρώπους. Να μιλάει με χαλαρό και φυσικό τρόπο και να ανταποκρίνεται”. 
 

Αργότερα στο πανεπιστήμιο, όπως λέει, ασχολήθηκε πιο σοβαρά με εφαρμογές για την τεχνητή νοημοσύνη. Πήρε διδακτορικό στην Πληροφορική Τεχνολογία από το Πανεπιστήμιο Griffith του Κουίνσλαντ και με υποτροφία συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ όπου πήρε την απόφαση να συστήσει τη δική του εταιρεία. 
 
Κάπως έτσι ο Γιάννης Ζάκος έχοντας λάβει μία οικονομική επιχορήγηση ύψους ενάμιση εκατομμυρίων δολαρίων από την αυστραλιανή κυβέρνηση – η οποία πίστεψε στο όραμά του, κατάφερε να κατασκευάσει μία πλατφόρμα, η οποία δίνει σε όλους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δίδυμό τους στο διαδίκτυο – την ψηφιακή δηλαδή οντότητα, που μπορεί άνετα να τους αντικαταστήσει και να μιλά στους φίλους τους, στους συναδέλφους τους, τους πελάτες τους και σ” οποιονδήποτε επιθυμεί να επικοινωνήσει μαζί τους ηλεκτρονικά! 
 
Το CyberTwin μπορεί να εργάζεται πολύ αποδοτικά 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, έχει πολύ καλά ποσοστά αποδόσεων, καθώς είναι προγραμματισμένος να συλλέγει πληροφορίες τις οποίες αξιολογεί, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει πάρει. Επόμενο βήμα, είναι η όσο το δυνατόν πιστότερη προσομοίωση με τον άνθρωπο, ώστε να τον εξυπηρετεί – όπου αυτό είναι δυνατό – και εκτός εργασίας. Έτσι, όπως έγραφε το ellines.com, ζήτημα χρόνου θεωρείται η ενσωμάτωση του προγράμματος και στα κινητά τηλέφωνα. Όμως, οι ιδέες του κ Ζάκου πάνω στο δημιούργημά του, δεν σταματούν εδώ. Ηδη, ο διακεκριμένος επιστήμονας εξετάζει περισσότερο πολύπλοκες εφαρμογές, όπως τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο κυβερνοδίδυμος στην οδήγηση, την ανάγνωση μηνυμάτων, ακόμη και τη μαγειρική. 
 
Ο ίδιος έλεγε από τη Θεσσαλονίκη ότι “δεν είναι εύκολο να προχωρήσει τέτοια τεχνολογία χωρίς κυβερνητική υποστήριξη. Εάν υπάρχει κουλτούρα υποστήριξης νέων παιδιών ώστε να έχουν το κουράγιο να ξεκινήσουν κάτι, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν”…