Εισήγηση να εισπράττεται το “χαράτσι” των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ έως τα τέλη του 2013 κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καθώς η τρόικα αμφισβητεί την εισπραξιμότητα του ενιαίου τέλους ακινήτων. 

Η τρόικα πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει την ικανότητα να εισπράξει το ενιαίο τέλος ακινήτων, το οποίο θα αντικαταστήσει το λεγόμενο “χαράτσι”, καθώς δεν έχει μια αξιόπιστη βάση δεδομένων για τα ακίνητα στη χώρα. Και αυτό, την ώρα που ο προϋπολογισμός προβλέπει φορολογικά έσοδα 3,2 δισ. ευρώ από τα ακίνητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Στουρνάρας προτείνει να δοθεί περισσότερος χρόνος στο κράτος για να προετοιμαστεί για την είσπραξη του ενιαίου τέλους ακινήτων εκτός των λογαριασμών της ΔΕΗ, με την εφαρμογή του από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Μάλιστα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει το τέλος “ηπιότερο”.

Εν τω μεταξύ, στο άλλο ζήτημα – “αγκάθι” για τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, εκείνο των απολύσεων στο Δημόσιο, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο, βελτιωμένο σχέδιο, καθώς αυτό του Αντ. Μανιτάκη απορρίφθηκε ως ανεφάρμοστο.

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε στην τρόικα περιελάμβανε οργανογράμματα μόνο των υπουργείων και όχι των φορέων που υπάγονται σε αυτά. Αντίθετα, οι πιστωτές θέλουν να προσδιοριστεί λεπτομερώς το πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν και από που. Ζητούν, επίσης, συγκεκριμένα στοιχεία για τους επίορκους, με την κυβέρνηση, ωστόσο, να μην γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους.

Οι σχετικές συνομιλίες κυβέρνησης-τρόικας συνεχίζονται μέσω e-mail, με την Αθήνα να πιστεύει ότι οι εκκρεμότητες θα διευθετηθούν.

Και αυτό, παρότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τάχθηκε για μία ακόμα φορά, απόψε, κατά των απολύσεων στο Δημόσιο, λέγοντας ότι αυτές δεν αποφέρουν δημοσιονομικό όφελος, αλλά επιβαρύνουν την οικονομία.