Πριβέ παραλία και ιδιωτική προβλήτα στον Αργοσαρωνικό απέκτησε πλέον ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ δίπλα στην πολυτελέστατη βίλα του στο Δορούφι του Δήμου Ερμιονίδος, η οποία αγοράστηκε για λογαριασμό του προ διετίας από το Ολλανδικό Δημόσιο.

Περίπου έναν χρόνο πριν η ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα αιτήθηκε «την εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας» και τη «λήψη μέτρων προστασίας της θαλάσσιας πρόσβασης» στη βασιλική βίλα στην Ερμιόνη, καταθέτοντας σχετική μελέτη στην αρμόδια αρχή. Στις 14 Μαρτίου του 2014, με την υπ’ αριθμ. 924 απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τρεις συναρμόδιοι υπουργοί, ο τότε αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενέκριναν το ολλανδικό αίτημα «κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη», επικαλούμενοι το «δημόσιο συμφέρον».

Πιο συγκεκριμένα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρει: «Εγκρίνεται για λόγους εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας ασφάλειας η εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας σε εκτός σχεδίου ακίνητο στην περιοχή Δορούφι της δημοτικής ενότητας Κρανιδίου Δήμου Ερμιονίδας, περιγραφόμενο στην από 8/1/14 αίτηση (σχετ. Νο 13) και σε τμήμα ομόρου ακινήτου οικίας αποκλειστικής χρήσης του ολλανδικού κράτους, καθώς και η λήψη μέτρων προστασίας θαλάσσιας πρόσβασης, κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη, σύμφωνα με τη μελέτη που συνοδεύει την παρούσα. Η παρούσα επέχει και θέση άδειας δόμησης για την κατασκευή της περίφραξης και των συναφών λιμενικών έργων στα εν λόγω ακίνητα».

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το καθεστώς εξαίρεσης από κάθε νόμιμη αδειοδότηση που είναι υποχρεωτική για κάθε Ελληνα πολίτη δεν αφορά σε οίκημα πρεσβείας ή προξενείου, το οποίο θεωρείται ξένο έδαφος, αλλά σε μια βίλα ιδιοκτησίας του Ολλανδικού Δημοσίου που αγοράστηκε για τις διακοπές και την αναψυχή της βασιλικής οικογένειας της Χώρας της Τουλίπας.

Πριβέ λιμάνι και παραλία στην Ερμιόνη για τη βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας «κατάπαρέκκλιση», σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψαν τρεις υπουργοί 

«Στην κοινή υπουργική άδεια δεν αναφέρεται σαφώς η κατασκευή λιμένα, αλλά η υλοποίηση κατασκευών για ενίσχυση της ασφάλειας της διαμονής του βασιλέως της Ολλανδίας, όπως περιφράξεις και γενικά έλεγχος θαλάσσιας πρόσβασης», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» η πρόεδρος της Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας Μαρία Καρρά και συνεχίζει: «Ο αιγιαλός και η θάλασσα δεν μπορούν να γίνουν ιδιοκτησία άλλου κράτους».

 Ωστόσο, παρά τις όποιες διαμαρτυρίες, οι εργασίες στον αιγιαλό κάτω ακριβώς από τη βίλα του Ολλανδού μονάρχη συνεχίζονται το τελευταίο διάστημα με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τις θερινές του διακοπές οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα Αυγούστου. Περιμετρικά του ακινήτου, όπως και στον μικρό λιμένα, έχουν τοποθετηθεί κάμερες παρακολούθησης και φυλάκια για τους άνδρες της ασφάλειας, ενώ πινακίδες απαγορεύουν την πρόσβαση στους «κοινούς θνητούς», υπογραμμίζοντας την ιδιωτικότητα του χώρου. Ενα πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί από τη βίλα στον λιμένα, ο οποίος σκυροδετήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ δίπλα ακριβώς κατασκευάστηκε και πέτρινο υπόστεγο μέσα στο οποίο έχουν ήδη τοποθετηθεί ξαπλώστρες για τη θερινή ραστώνη της βασιλικής οικογένειας. «Το λιμάνι κατασκευάστηκε εν μία νυκτί με τη σαθρή δικαιολογία της εύκολης διαφυγής του βασιλιά της Ολλανδίας σε περίπτωση κινδύνου, ενώ τα υπόλοιπα οχυρωματικά έργα έγιναν με την αιτιολογία της άμυνας της βασιλικής οικογένειας σε περίπτωση επίθεσης», σχολιάζει επικριτικά η κυρία Καρρά, επιρρίπτοντας την ευθύνη αποκλειστικά στην κυβέρνηση που αγνόησε τους νόμους προκειμένου να φανεί αρεστή στους Ολλανδούς.


 
Οπως επισημαίνει η ίδια, «η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας θα κινηθεί με όλες τις νόμιμες διαδικασίες ώστε να μη γενικευτεί η χρήση αυτής της κατ’ εξαίρεση μεθόδου και από άλλους κατόχους ακινήτων που διαθέτουν πολιτική επιρροή και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάργηση της ελεύθερης χρήσης των παραλιών από τους πολίτες».

Εξαιτίας των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν, η πρόσβαση στη βασιλική πλέον παραλία είναι αδύνατη για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι μέχρι να αγοραστεί η βίλα από τον Ολλανδό μονάρχη απολάμβαναν τα μπάνια τους εκεί. Πλέον, όμως, ακόμη και η πρόσβαση στο ελεύθερο μέρος της εν λόγω παραλίας πραγματοποιείται σήμερα μετ’ εμποδίων. Οπως κατήγγειλε μέλος του συλλόγου που επιχείρησε να φτάσει με τα παιδιά του στην παραλία, δέχτηκε ερωτήσεις από άτομο χωρίς διακριτό δημόσιο ρόλο, ενώ όση ώρα παρέμεινε στην παραλία βρισκόταν υπό συνεχή εποπτεία. «Είναι σαφές ότι κάποιοι στοχεύουν στην ολική απαγόρευση διέλευσης πολιτών στον δημόσιο χώρο της παραλίας και στη μετατροπή της σε αμιγώς ιδιωτική», λέει η κυρία Γιούλα Πουλή, επίσης μέλος της Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας.

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ στο protothema.gr