Του Μηνά Τσαμόπουλου

«Λεφτά υπάρχουν». Έλληνας το είπε, στην Ελλάδα αναφερόταν, αλλά τελικά για αλλού πήγαινε! Την ώρα που Παναθηναϊκός και ΑΕΚ διανύουν τη χειρότερη οικονομική περίοδο στην ιστορία τους, υπάρχουν άλλες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες, οι οποίες με τα έσοδα που έχουν θα μπορούσαν άνετα να βγάλουν από την κρίση την Ελλάδα!
Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, τέσσερις αγγλικές ομάδες, δύο ιταλικές, δύο ισπανικές και δύο γερμανικές βρίσκονται στο Top-10 των πλουσιότερων ομάδων στον κόσμο.
Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά:

1) Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η πλουσιότερη των πλουσιότερων. Ό,τι και να πάθει αυτή η ομάδα δεν χάνει. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεν είναι προπονητής αλλά businessman. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του περιοδικού Forbes για ακόμα μία χρονιά και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να πέσει ούτε του χρόνου από αυτή!

2) Ρεάλ Μαδρίτης

Ολόκληρο πρωτάθλημα πήρε πέρυσι, κοτζάμ Μπαρτσελόνα εκτόπισε από την κορυφή της Ισπανίας. Δεν γινόταν να μην έπαιρνε έστω την δεύτερη θέση στην λίστα του περιοδικού Forbes. Οι «μερένχες» ξοδεύουν πολλά (βλ. συμβόλαια Κριστιάνο Ρονάλντο ή Ζοσέ Μουρίνιο) αλλά μαζεύουν και πολλά και αυτό φαίνεται.

3) Μπαρτσελόνα

Είναι κάτι περισσότερα από μια ποδοσφαιρική ομάδα και πιθανότατα να μην έπρεπε να βρίσκεται στην σχετική λίστα. Η Μπαρτσελόνα, με το πλάνο πολλών ετών που ακολουθεί, φροντίζει να μην σκορπά πολλά χρήματα για μεταγραφές και να βρίσκει ποδοσφαιρικούς αστέρες που μετά από λίγα χρόνια κοστίζουν μια περιουσία και αυτό το μοντέλο δείχνει να έχει αποτελέσματα και στο αγωνιστικό κομμάτι εκτός από το «θεωρητικό» επίπεδο.

4) Άρσεναλ

Μουρμούρα, γκρίνια από την αρχή της περιόδου στην ομάδα της Άρσεναλ αλλά στα λεφτά δεν έχουν πρόβλημα. Ίσως αυτό που λένε πως «τα λεφτά δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία» να ισχύει στην περίπτωση των «κανονιέρηδων».

5) Μπάγερν Μονάχου

Μπορεί στην Μπουντεσλίγκα, τα τελευταία δύο χρόνια να είναι της Μπορούσια Ντόρντμουντ αλλά η Μπάγερν Μονάχου δεν καταλαβαίνει από αυτά. Οι «Βαυαροί» βρίσκονται στην 5η θέση της κατάταξης, μακριά από τους διώκτες τους και το μοναδικό θέμα που τους απασχολεί είναι η οικονομική τους υπεροχή να μεταφραστεί σε τίτλους τόσο στην Γερμανία όσο και στην Ευρώπη.

6) Μίλαν

Είπαμε και παραπάνω, πως το όνομα που φέρει κάθε σύλλογος παίζει μεγάλο ρόλο. Το brandname της Μίλαν είναι τέτοιο που όπως και να πηγαίνει αγωνιστικά σε Ιταλία και Ευρώπη, ο σύλλογος οικονομικά θα βρίσκεται ψηλά.

7) Τσέλσι

Εντάξει, εδώ υπάρχει λόγο και μάλιστα σοβαρός. Αυτός ο λόγος έχει όνομα και επώνυμο. Ρομάν Αμπράμοβιτς, κύριοι. Ο Ρώσος μεγιστάνας έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα για να βάλει την Τσέλσι στη λίστα των πλουσιότερων ποδοσφαιρικών clubs της υφηλίου και δικαιώθηκε την περσινή περίοδο βλέποντας τους «μπλε» να κατακτούν το Champions League.

8) Λίβερπουλ

Τι κι αν βολοδέρνει στην Premier League; Η Λίβερπουλ έχει όνομα και αυτό πουλάει! Για αυτό άλλωστε βρίσκεται εκεί που βρίσκεται αφού έχει τόσο κόσμο να την υποστηρίζει σε όλον τον κόσμο. Για φανταστείτε που θα έφτανε αν έπαιρνε κι ένα πρωτάθλημα!

9) Γιουβέντους

Πέρασε η μπόρα για τη Γιουβέντους. Τα χρόνια της «λάσπης» λόγω των στημένων ματς στο Καμπιονάτο ανήκουν στο παρελθόν μια και καλή και πλέον η «Μεγάλη Κυρία» αναγεννιέται. Πήρε το πρωτάθλημα, είναι στον δρόμο για το δεύτερο και κανένας δεν την σταματά και όσον αφορά τα ταμεία της ομάδας, αυτά γεμίζουν με ζεστό χρήμα.

10) Σάλκε

Η ομάδα του Κυριάκου Παπαδόπουλου είναι ένα κλασσικό παράδειγμα πως με σωστή οργάνωση και λίγη δόση τύχης χτίζεται ένας οικονομικός κολοσσός. Με μεταγραφές τύπου Παπαδόπουλου (λίγα δίνεις πολλά θα πάρεις), σωστή διαχείριση των καταστάσεων και έξοδο στο Champions League μπορείς να έχεις έσοδα τόσα που σε βάζουν πιο πάνω στη λίστα κι από την Ίντερ κι από Μάντσεστερ Σίτι!

Βέβαια, αυτή η λίστα δεν σημαίνει πως οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι που βρίσκονται σε αυτή δεν θα πεινάσουν ποτέ. Το πιο τρανό παράδειγμα σε αυτή την περίπτωση είναι η Ρέιντζερς, η οποία βρισκόταν το 2009 στην 25η θέση και φέτος έπεσε στην ερασιτεχνική κατηγορία λόγω χρεών!