Μειωμένο κατά 23% θα είναι φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Η ΕΣΕΕ αναφερόμενη στη τιμή του σαρακοστιανού τραπεζιού σημειώνει πως τα μηνύματα για τους καταναλωτές είναι ενθαρρυντικά, αφού οι τιμές των ψαρικών και θαλασσινών, παρουσιάζονται, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της φετινής αγοράς, σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα περισσότερα προϊόντα εμφανίζουν κατακόρυφη πτώση, η οποία μεσοσταθμικά κυμαίνεται στο 23% σε σύγκριση με τη περυσινή χρονιά. Ειδικότερα, τα καλαμάρια είναι μειωμένα κατά 15% το κιλό (φρέσκα και κατεψυγμένα), η τιμή του φρέσκου χταποδιού καταγράφει πτώση 24%, οι κατεψυγμένες γαρίδες υποχωρούν, επίσης, σε ένα ποσοστό του 25%, ενώ και τα μύδια είναι φθηνότερα κατά 17%.

Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, οι μεταβολές των τιμών τους μπορούν να θεωρηθούν ως οριακές, καθώς κινούνται, λίγο ως πολύ, στα περυσινά επίπεδα, χωρίς να προκαλούν επιπλέον επιβάρυνση στο καταναλωτικό κοινό.