Οι εξελίξεις στην Κύπρο είναι καταλυτικές. Κατά πρώτον οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις αρνούνται να συναινέσουν στην ψήφιση του αιφνίδιου και απροειδοποίητου κουρέματος της Μέρκελ και κατά δεύτερον η ΕΚΤ ανησυχεί εμφανώς για τις επιπτώσεις μη υιοθέτησης του κουρέματος από την Δευτέρα σε αγορές, ευρώ και ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι Κύπριοι προφανώς δεν είναι πεισμένοι για 2 πράγματα.
Πρώτον ότι η υιοθέτηση του κουρέματος θα τους βγάλει από το πρόβλημα-το είπε άλλωστε και το νούμερο 2 του κυβερνητικού κόμματος,ο Α. Νεοφύτου και το δεύτερο ότι το μνημόνιο αυτό δεν θα τους οδηγήσει τελικά σε απώλεια των  υδρογονανθράκων, αφού θα καταστούν όμηροι των πιστωτών.

Παράλληλα θέλουν να αποδείξουν ότι αποτελούν συστημικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη απαντώντας στον Σόιμπλε .Με την απαγόρευση της κίνησης κεφαλαίων η Κύπρος προσπαθεί μεν να προστατευθεί από το επερχόμενο bank- run αλλά κατ ουσίαν είναι με το ένα πόδι εκτός ευρώ. Όμως, είναι το πρώτο μεγάλο όχι στους Γερανούς,που για μια ακόμα φορά δεν μέτρησαν καλά την ρηχότητα των αποφάσεων για 3 δισ ευρώ που μπορεί να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και στον πολιτικό τομέα της Ευρωζώνης.

Κρίσιμος παράγοντας για την Κύπρο η προϋπόθεση ασφάλειας στην χώρα σε μια επικείμενη έξοδο από την Ευρωζώνη.

Οι  εξελίξεις έχουν τεράστια σημασία για την Ελλάδα σε εθνικό και πολιτικό  επίπεδο. Παράλληλα τα διαθέσιμα ελληνικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στην Κύπρο προς ώρας μπλοκάρονται δυσχεραίνοντας την ομαλότητα των συναλλαγών για τον ελληνικό παράγοντα.