Το είπε μόλις πριν από μια βδομάδα και ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Οτι η τρόικα απέτυχε στην Ελλάδα και πρέπει να βρεθεί άλλος μηχανισμός ελέγχου, καθαρά ευρωπαϊκός. Η διαπίστωση αυτή ενός ανώτατου Ευρωπαίου αξιωματούχου, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, έχει την αξία της γιατί γίνεται πρώτη φορά, αν δεν απατώμαι, από τόσο επίσημα χείλη.
Βέβαια εμείς, τέσσερα χρόνια τώρα, ζούμε στο πετσί μας τις ανερμάτιστες απαιτήσεις και τα κολλήματά τους στο manual που τους έδωσαν να εφαρμόσουν τυφλά και καλυπτόμενοι πίσω από ένα τεχνοκρατικό προσωπείο που αδιαφορεί ακόμα κι όταν καταφανώς αποδεικνύονται λάθος οι επιλογές τους.
Και καλά να δεχτώ ότι δεν πρόκειται αυτοί οι υπάλληλοι να συναισθανθούν την ανάγκη να ζητήσουν συγγνώμη για τα λάθη τους, τους κακούς υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις τους.
Αλλωστε ακόμα κι όταν στο παρελθόν πιέστηκαν από τους Ελληνες συνομιλητές τους να παραδεχτούν και να διορθώσουν τα λάθη τους, πέταξαν την ευθύνη από πάνω τους και μας παρέπεμψαν για τα παράπονά μας στον Σόιμπλε και τη Λαγκάρντ.
Αυτές τις ημέρες οι τρεις καμπαλέρος επανήλθαν στον τόπο του εγκλήματος για κάποιες πιο χαλαρές κουβέντες, όπως νομίζαμε, καθώς ο κρίσιμος έλεγχος θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Ηρθαν δηλαδή για να εξετάσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων και των εκκρεμοτήτων σε διάφορα μέτωπα που άφησαν ανοιχτά πριν από τις ευρωεκλογές.
Θα περίμενε κανείς ότι θα ήθελαν περισσότερο να ακούσουν και να δουν με τα μάτια τους πώς εξελίσσεται το πρόγραμμά τους. Να καταλάβουν δηλαδή έστω και τώρα πως το πράγμα δεν πάει άλλο, καθώς εξαντλήθηκαν οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και των ελληνικών επιχειρήσεων.
Πιστέψαμε μάλιστα πως κάτι θα είχαν ακούσει για το διαφορετικό κλίμα που έχει αρχίσει να επικρατεί στην Ευρώπη μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές και η διάθεση που διαφαίνεται είναι να ιδωθούν τα προβλήματα με άλλη ματιά και να γίνει προσπάθεια περιορισμού της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στον Νότο, όπου υπάρχουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Η δε νέα κρίση στην Πορτογαλία, η οποία μόλις πριν από έναν μήνα «βγήκε» από τα μνημόνια -και τώρα μια συστημική της τράπεζα δήλωσε αδυναμία πληρωμής των ομολόγων της-, θα τους έπειθε πως τα προβλήματα και η κρίση όχι απλώς δεν ανήκουν στο παρελθόν, αλλά απειλούν ανά πάσα στιγμή το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Ολα αυτά όμως αποδείχτηκαν ευγενείς πόθοι και εικασίες, καθώς η τρόικα ήρθε και πάλι με την ίδια κασέτα. «Θέλετε να μειώσετε φόρους; Πείτε μας με ποια ισοδύναμα μέτρα θα τους αντικαταστήσετε. Και για να μην ξεχνιόμαστε, ναι μεν έχετε κάνει βήματα προόδου, αλλά τι θα γίνει με τις ομαδικές απολύσεις, τις μειώσεις των συντάξεων, το lockout και όλα τα άλλα που μας υποσχεθήκατε ότι θα νομοθετήσετε;».
Τεχνοκράτες που αδυνατούν να κατανοήσουν, ή δεν θέλουν, πως με αυτή την άκαμπτη στάση τους διακυβεύονται πολύ περισσότερα από μια αρνητική τους έκθεση ή μη καταβολή της τελευταίας δόσης. Και φυσικά δεν είναι δουλειά τους να καταλάβουν ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή κινείται κυριολεκτικά πάνω σε τεντωμένο σκοινί και μάλιστα χωρίς κανένα προστατευτικό δίχτυ και ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί το μοιραίο.
Ισως μάλιστα να θεωρούν πως δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου αν οδηγούν την κατάσταση σε σύγκρουση με την κυβέρνηση και πρόωρες εκλογές.
Κι αν αυτοί όμως δεν καταλαβαίνουν, τουλάχιστον τα αφεντικά τους είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούν πως με τέτοιες εμμονές, όταν και τα δύο κόμματα που συναποτελούν την κυβέρνηση έχουν διακηρύξει με κάθε τρόπο ότι δεν πρόκειται να δεχτούν άλλα μέτρα θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως; Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουν πως ο ευρωπαϊκός Νότος είναι ένα καζάνι που βράζει και είναι θέμα χρόνου να χάσει τον ύπνο του και ο Βορράς;
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.