Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

(Ενημέρωση 17.35)

του Δημήτρη Παφίλα

Ο «μαύρος» κύκνος της αρπαγής των κυπριακών καταθέσεων έπληξε και την Αθήνα συμπαρασύροντας τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές σ’ ένα νέο κύκλο πτώσης- πέραν των γνωστών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν με την ανακεφαλαιοποίηση.

Και ο «μαύρος» κύκνος δεν είναι άλλος από το σχέδιο βερολινέζικης έμπνευσης, το οποίο δεν έχει στόχο να πλήξει τις καταθέσεις ή να σώσει την κυπριακή  οικονομία, αλλά να δημιουργήσει δεδομένα που δεν αναστρέφονται εύκολα. Ακόμη κι αν θέλει να παραμείνει χρηματοπιστωτικό κέντρο η κύπρος θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ τα επόμενα χρόνια.       

Μετά τις εξελίξεις την περασμένη Παρασκευή, το ταμπού των τραπεζικών καταθέσεων «έσπασε» και μαζί με αυτό κατέρρευσαν και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Στην καλύτερη περίπτωση, οι ελληνικές τράπεζες θα  προχωρήσουν μετά το καλοκαίρι στις αυξήσεις.

Η βουτιά λοιπόν στην Αθήνα ξεκίνησε από το πρωϊ με τις τράπεζες να χάνουν πάνω από 5-6%. Οι ρευστοποιήσεις έγιναν πιο έντονες το μεσημέρι, ενώ πέραν των τραπεζών παρατηρήθηκε ένα «ξεφούσκωμα» σε όλες τις κεφαλαιοποιήσεις, μικρές και μεγάλες.

Τελικώς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 923,43 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,85%.

Μάλιστα, την περαιτέρω πτώση συγκράτησε η μετοχή της Coca- cola- η οποία σημείωσε άνοδο 3,85%.  
Με βουτιά 14,57% η μετοχή της Εθνικής και πάνω από 14% η πτώση στην Eurobank. Πτώση 12,3% για την Πειραιώς και 9,33% για την Alpha Bank. Πάνω από 13% για την Βιοχάλκο και πάνω από 8% για την ΔΕΗ. Πτώση 8,12% για την ΕΧΑΕ.

Στα 71,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές.