Η Κύπρος αντιμετωπίζει έναν εκβιασμό από τον ευρωπαϊκό πυρήνα, ο οποίος ως βασικό εργαλείο για να σφίξει τη θηλιά χρησιμοποιεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ απειλεί να να διακόψει τη χορήγηση ρευστότητας και να οδηγήσει, έτσι, σε κατάρρευση τη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου και ίσως ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Μεγαλονήσου, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Κάτι τέτοιο, όμως, στην πραγματικότητα, αποτελεί εχθρική πράξη απέναντι σε ένα ανεξάρτητο Κράτος, την Κύπρο, η οποία ισοδυναμεί με πολεμική ενέργεια.

Λόγω του “εύφλεκτου” περιβάλλοντος στο οποίο εντάσσεται η Κυπριακή Δημοκρατία, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της ΕΚΤ μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλίδα η οποία θα προκαλέσει αλυσίδα εξελίξεων με απρόβλεπτες συνέπειες -ίσως να οδηγήσει και σε πραγματικό πόλεμο.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Η ΕΚΤ είναι η μόνη που έχει τη δυνατότητα να πιέσει μια χώρα για να οδηγηθεί, με δική της απόφαση, εκτός ευρώ, καθώς οι συνθήκες δεν προβλέπουν κάποια διαδικασία εξόδου.

Αρκεί μια απλή διαδικαστική πράξη: η ΕΚΤ θα πάψει να δέχεται τη φερεγγυότητα των κυπριακών τραπεζών και θα σταματήσει να τους δίνει χρήματα για να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές τους. Μόνη διέξοδος για να κινηθεί η οικονομία θα είναι να εκδοθεί ένα νέο νόμισμα, ίσως με παράλληλη κυκλοφορία και του ευρώ.

Είναι τραγικό για την Ενωμένη Ευρώπη το γεγονός ότι την απόφαση για την πτώχευση μιας ολόκληρης χώρας και την έξοδό της από το ευρώ μπορεί να τη λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δεν έχει την παραμικρή πολιτική εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο.

Η αναγκαστική πτώχευση μιας ή περισσότερων κυπριακών τραπεζών δεν είναι μια τρέχουσα τραπεζική υπόθεση, από αυτές που εντάσσονται στα καθήκοντα της ΕΚΤ για τον έλεγχο του πληθωρισμού και τη διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας.

Εάν η ΕΚΤ υλοποιήσει την απειλή της, ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση: Όλα είναι ανοιχτά, για την Κύπρο, την Ευρωζώνη αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Η κυπριακή, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσουν έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το κυπριακό ζήτημα, ώστε να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις ευθύνες τους και όχι να κρύβονται πίσω από την ΕΚΤ.