Ανεβαίνουν οι τόνοι στη Βουλή όπου συνεχίζεται η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, ενόψει και της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί αργά το βράδυ.

Των διατάξεων του νομοσχεδίου υπεραμύνθηκε κατά την ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσουν το φαινόμενο της φοροδιαφυγής να συνεχιστεί.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσιες απολαβές κάτω των 25.000 ευρώ προβλέπεται φορολογική ελάφρυνση, ενώ υποστήριξε ότι με νέο τρόπο φορολόγησης της επιχειρηματικότητας, προκύπτει δικαιότερο φορολογικό αποτέλεσμα, καθώς δαπάνες που παλαιότερα δεν υπολογίζονταν για τον φόρο, πλέον υπολογίζονται.

«Τα “μπλοκάκια” εντάσσονται πλέον στις μισθωτές υπηρεσίες. Δηλώνονται πλέον, όλα τα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να καταρτίζεται ένα τμήμα του περιουσιολογίου. Δεν προβλέπεται πλέον απόρριψη των βιβλίων, παρά μόνον “όταν δεν μπορεί να επιδειχθεί τίποτα στις αρχές”. Καταργούνται οι περαιώσεις και παρατείνεται η απόσυρση των αυτοκινήτων. Θεσπίζεται η προαιρετική υπαγωγή των επαγγελματικών μισθώσεων στο ΦΠΑ», πρόσθεσε.

Δυσμενέστερες είναι οι προβλέψεις για τις ανώνυμες εταιρείες, ο ονομαστικός συντελεστής φορολόγησης των οποίων αυξάνεται από 20% σε 26%, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη, «στην κατανομή του φορολογικού βάρους, οι εταιρείες έχουν το δικό τους μερίδιο». Η συνολική επιβάρυνσή τους, ωστόσο, μειώνεται από το 40% στο 32%, λόγω του συστήματος φορολογίας των μερισμάτων. Επίσης, όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, η φορολόγηση των ομορρύθμων εταιρειών τελείται κατά 100% επί της εταιρείας, με δυνατότητα -σε περίπτωση που το επιθυμούν- να εξομοιωθούν φορολογικά με τις ανώνυμες. Τέλος, για τις ετερόρρυθμες, κλείνει πλέον το «παραθυράκι» του νόμου, να φορολογείται ο ετερόρρυθμος με 20% για τη συντριπτική πλειοψηφία των κερδών.

«Αυτά τα μέτρα, είναι δύσκολα. Θα μας βοηθήσουν, όμως, να ολοκληρώσουμε αυτήν τη φάση της προσαρμογής, για να περάσουμε στη φάση της προοπτικής. Θα πρέπει όλοι να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας στον κόσμο και να σταματήσουμε να φέρνουμε το μήνυμα της κατάθλιψης», συμπλήρωσε.

Κίνδυνο να μην υπάρξει παραπομπή Παπακωνσταντίνου βλέπει η Παπαρήγα

Βαριές καταγγελίες για περίεργες μεθοδεύσεις ενόψει της ψηφοφορίας για την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ εκτόξευσε η κυρία Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ότι: «Μεθοδεύεται να πάμε στη διαδικασία ψήφισης για την προανακριτική που μπορεί να μην βγάλει κανένα αποτέλεσμα. Διότι αν βάλει κάλπη κατά κόμμα, το πράγμα μπερδεύεται. Θα ψηφίσουμε την πρόταση του κόμματος που είναι πιο κοντά στη δική μας, αλλά υπάρχει σαφής κίνδυνος να μην υπάρξει παραπομπή, πρέπει να μπουν 4 ονόματα. Με όλα τα τετράγωνα για αδικήματα.  Θα είναι είδος πραξικοπήματος, δεν υπάρχει μια πρόταση και δεν μπορεί να γίνει κατά κόμμα».

Να σημειωθεί ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής επεξεργάζεται δύο σενάρια για τον τρόπο διεξαγωγής της σχετικής ψηφοφορίας. Το πρώτο αναφέρει ότι θα στηθούν 3 κάλπες όσες δηλαδή και οι προτάσεις για παραπομπή. Το δεύτερο λέει ότι θα στηθούν 4 κάλπες όσες και τα πρόσωπα των οποίων ζητείται η παραπομπή. Οι καταγγελίες της κυρίας Παπαρήγα αφορούν το πρώτο σενάριο και αυτό γιατί επιδοτεί τον κίνδυνο της διάσπασης των ψήφων. Για παράδειγμα, οι 3 προτάσεις συμφωνούν στην παραπομπή του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, 3 βουλευτές λοιπόν ψηφίζουν υπερ της παραπομπής του αλλά σε διαφορετική κάλπη. Με τον τρόπο αυτό το εν λόγω πρόσωπο αντί να συγκεντρώσει 3 ψήφους, λαμβάνει μόλις μία!

Πέραν αυτών η γγ του ΚΚΕ εξήγησε ότι «Το φορολογικό δεν είναι μόνο αντιμνημονιακό. Η λογική είναι αυτής της βαρβαρότητας, ότι πρέπει να πάρω από τον λαό ό,τι τελευταίο του έχει μείνει στην τσέπη».

Η κυρία Παπαρήγα τόνισε δε ότι για τα παιδιά και τα εγγόνια της «και βέβαια θα έκοβα και δέντρα για να ζεσταθούν για να μην πάθουν πνευμονία». Σημείωσε ότι «Το νομοσχέδιο δεν είναι γενικά βάρβαρο, είναι κάτι χειρότερο. Η μεγάλη πλειοψηφία θα γίνουμε φοροφυγάδες γιατί δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε, δεν μπορεί να συνάπτουμε δάνεια με τις τράπεζες για να πληρώνουμε. Με το νομοσχέδιο υφίστανται συντριπτικά κατάγματα μισθωτοί και συνταξιούχοι». Τέλος η κυρία Παπαρήγα είπε ότι είναι «απαράδεκτη η διαδικασία που μεθοδεύεται για την άλλη Δευτέρα με όρους fast track η ψήφιση των 7 ΠΝΠ. Δεν πρέπει να περάσει αυτή η διαδικασία πρέπει όλοι να βάλουμε ένα εμπόδιο».

 Ντ. Μπακογιάννη: Συντηρείται να ασταθές φορολογικό τοπίο

Τις επιφυλάξεις της για το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο επανέλαβε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης θα πρέπει να γίνουν με πιο αποδοτικό τρόπο.

Η κ. Μπακογιάννη αναγνώρισε τα «αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα» του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, τη μεταστροφή των απόψεων των εταίρων για την Ελλάδα, την αρχή αποπληρωμής των κρατικών υποχρεώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα και της όποιας ρευστότητας παρατηρείται στην αγορά.

Δυστυχώς, όμως, πρόσθεσε, «συνεχίζουμε να είμαστε δέσμιοι αντιαναπτυξιακών πρακτικών». «Δεν συζητάμε μια συνολική, βαθιά φορολογική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Συνεχίζεται μια πρακτική που συντηρεί ένα ασταθές φορολογικό τοπίο. Οικογενειακοί προϋπολογισμοί ανατρέπονται, μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει», σημείωσε.

Η βουλευτής τόνισε ότι χρειάζεται να πέσουν οι φορολογικοί συντελεστές και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ακριβώς «γιατί το κράτος θα πρέπει να εισπράξει περισσότερα».

Ζήτησε τέλος εκ νέου πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης, προβλέποντας πως με τις επιστροφές φόρου στο πετρέλαιο και τα πρόστιμα που θα επιβάλλει η Ε.Ε. για την περιβαλλοντική ρύπανση από τα τζάκια, «η σούμα για το κράτος θα είναι αρνητική».

Π. Καμμένος: Το φορολογικό νομοσχέδιο οδηγεί στην εξαθλίωση

Νομοσχέδιο που συμβάλλει στο σχέδιο εξαθλίωσης του ελληνικού λαού χαρακτήρισε το φορολογικό ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος, επιμένοντας παράλληλα στα περί αντισυνταγματικότητάς του.

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο κ. Καμμένος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε αποφάσεις «εθνικά επικίνδυνες», προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα «ουσιαστικά δεν καλύπτει ούτε την αρχή της δεδηλωμένης», καθώς ψηφίζεται με πλειοψηφία βουλευτών μικρότερη των 151.

«Οι φόροι απ’ το 2009 αυξήθηκαν 70 φορές. Μπήκαν εννέα έκτακτες εισφορές. Περικόπηκαν 20 φορές οι συντάξεις, καταργήθηκαν όλα τα επιδόματα, εξαπλασιάστηκε ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά τα έσοδα είναι τα ίδια. Κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν θα επιβιώσουν απ’ το κρύο αυτό το χειμώνα. Θα πεθάνουν Έλληνες, γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει την εντολή της τρόικας να φορολογήσει βαριά το πετρέλαιο θέρμανσης», ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Επτακόσιες χιλιάδες Έλληνες και νοικοκυριά δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα. Τρία εκατομμύρια είναι οι φτωχοί στην πατρίδα μας. 80% αυξήθηκαν τα συσσίτια που γνωρίζουμε. Το 57% των νέων είναι άνεργοι. Από το 2009, έχει μπει λουκέτο σε 500.000 επιχειρήσεις. Από το 2012, το 13% των παιδιών μας σταμάτησε το σχολείο», σημείωσε, προσθέτοντας:

«Όσοι έχουν σπίτι θα παραδώσουν τα κλειδιά τους στο κράτος. Και το κράτος θα παραδώσει τα κλειδιά του σπιτιού του Έλληνα στους τραπεζίτες δανειστές. Αυτό είναι η κατάργηση της ιδιωτικής περιουσίας».

Όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος, η λύση για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, είναι η εφαρμογή της «σεισάχθειας». «Να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να τους δοθεί φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Δεχθείτε τη ρύθμιση των οφειλομένων απ’ το Δημόσιο στις επιχειρήσεις», πρότεινε, ζητώντας παράλληλα να καταρτιστεί ένα φορολογικό νομοσχέδιο με συντελεστές φόρου 8-10%, «ώστε να μπορεί η Ελλάδα να είναι ανταγωνιστική απέναντι στις γύρω χώρες».