“Αυτό που συνέβη στην Κύπρο αποτελεί περίγραμμα για την αντιμετώπιση και άλλων τραπεζών, στο μέλλον”. Όταν μιλά ο πρόεδρος του Eurogroup, ή αλλιώς ο Mr Euro, ο άνθρωπος που κρατά το μέλλον του ευρώ στα χέρια του, οι αγορές συνήθως  κρέμονται από τα χείλη του. Κάθε λέξη μετρά. Για αυτό, το καλύτερο που έχει να κάνει ο Ολλανδός Jeroen Dijsselbloem είναι να… “ξεσκονίσει” τα αγγλικά του.

Αυτή η δήλωση του προέδρου του Eurogroup, που δεν μετρά παρά ελάχιστους μήνες στη θέση αυτή, ήταν αρκετή για να φέρει τον πανικό στις αγορές. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Dijsselbloem έλεγε στους καταθέτες σε όλη την Ευρώπη ότι τα χρήματά τους δεν είναι τόσο ασφαλή όσο έως τώρα πίστευαν.

Χρειάστηκε να περάσουν μερικές ώρες και να… χαθούν μερικά δισεκατομμύρια στις αγορές, για να αποφασίσει ο Dijsselbloem να ανασκευάσει.

Τι είπαν κύκλοι του περιβάλλοντός του για να δικαιολογήσουν την απίστευτη γκάφα; Ότι ο Dijsselbloem δεν γνωρίζει καλά τη σημασία της λέξης “περίγραμμα” (template) στα αγγλικά…

Είναι ο Dijsselbloem “επικίνδυνα ειλικρινής” (καθώς όπως αποδείχθηκε, το θέμα του κουρέματος και άλλων τραπεζικών καταθέσεων είναι πολύ υπαρκτό) ή “ειλικρινά επικίνδυνος”; Αναρωτήθηκε το CNBC.

Το blog των Financial Times, Alphaville, έφτασε στο σημείο να ζητήσει την παραίτησή του.

Ολόκληρος ο οικονομικός Τύπος αναρωτιέται: Ποιος είναι αυτός ο τύπος και έχει τα εχέγγυα για να κρατά στα χέρια του την τύχη του ευρώ;

Η απάντηση είναι, δυστυχώς για όλους μας, “μάλλον όχι”…

Το βιογραφικό του Dijsselbloem δεν είναι αυτό του ιδανικού υποψήφιου προέδρου του Eurogroup. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ήταν παντελώς άγνωστος στην Ευρώπη, πριν να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα. Όσο για τις οικονομικές του γνώσεις, αυτές μάλλον αμφισβητούνται.  Η πραγματική του ειδικότητα είναι η… γεωργία. Έχει σπουδάσει αγροτική οικονομία και υπήρξε σύμβουλος του ολλανδικού υπουργείο Γεωργίας από το 1996 έως το 1998.

Όπως συνήθως συμβαίνει στην Ευρώπη, οι δεσμοί του μέσα στο ολλανδικό Εργατικό Κόμμα -και όχι η εξειδίκευσή του σε οικονομικά θέματα- τον έφεραν στη θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας.

Πώς έφτασε, όμως, στην προεδρία του Eurogroup; Και εδώ, τα κριτήρια υπήρξαν πολιτικά. Βασικό προσόν του Dijsselbloem δεν είναι άλλο από το ολλανδικό του διαβατήριο. Και αυτό γιατί η Angela Merkel επέμενε ότι ο διάδοχος του Jean Claude Juncker στα ηνία του ευρώ θα πρέπει να προέρχεται από τις χώρες ΑΑΑ του Βορρά.  Όταν οι υποψηφιότητες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble και του Γάλλου ομολόγου του, Pierre Moscovici αποκλείσθηκαν, η περίπτωση του Jeroen Dijsselbloem αντιμετωπίστηκε σαν ένας καλός συμβιβασμός.

Μήπως η Merkel και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη μετανιώσει αυτή τους την επιλογή;