Του Δημήτρη Παφίλα

Τα περισσότερα λεφτά στις αγορές χάνονται όταν δεν ξέρουμε πόσο κάνουν οι εταιρείες (σ.σ τράπεζες στην περίπτωση μας).

Η κυπριακή τραγωδία – όπου ένα τραπεζικό σύστημα διαλύθηκε μέσα σε δυο σαββατοκύριακα – ήταν η αφορμή για μια κατάρρευση στο χρηματιστήριο, ωστόσο η Αθήνα πέφτει περισσότερο από άλλες αγορές  διότι η τρόικα εμμένει να γίνουν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών μέσα σε 8 εβδομάδες, κάτι που η αγορά θεωρεί παράλογο.

Την ίδια ώρα οι ξένοι επενδυτές δεν αγοράζουν (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ) καθώς η αξία των μετοχών τους  είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από το καλοκαίρι, και χωρίς να έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής ουσιαστικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το μέλλον των επιχειρήσεων.

Ο συνδυασμός των τριών αυτών παραμέτρων έφερε πανικό με την πτώση να φθάνει πάνω από 5%.

Η αγορά ξεκίνησε με πτώση πάνω από 2%, αλλά μετά το μεσημέρι οι πιέσεις εντάθηκαν καθώς η λιανική των επενδυτών πανικοβλήθηκε, την ίδια ώρα που οι ξένοι άφηναν μετοχές του 25αρη να διαλύονται, είτε επρόκειτο για τίτλους του 25αρη, είτε για επιχειρήσεις που δέχονται πλήγματα από την Κύπρο, όπως την Jumbo λ.χ Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 884,94 μονάδες χάνοντας 4,90 % ή 45 μονάδες μέσα σε μια συνεδρίαση.

Η MIG έχασε 14,04%, η Jumbo 10,66%, o OTE 9,26% και η Τράπεζα Πειραιώς 8,62%. Βουτιά 6,62% για την Τέρνα Ενεργειακή, 2,44% για τον Τιτάνα.  Στα 80 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές με πακέτα 9 εκατ. ευρώ