Tέλος στις μαϊμού συντάξεις και σε κάθε μορφή παραβατικότητας θα επιδιώξει να θέσει η εφαρμογή του διατάξεων του νομοσχεδίου “Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση και λοιπές διατάξεις” του υπουργείου Εργασίας  που εισάγεται αύριο προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση, μέχρι σήμερα, το σύνολο των αναπόγραφων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται σε 53.694. Δεν έχουν ακόμα προσμετρηθεί τα ευρήματα της  τελευταίας απογραφής συνταξιούχων λόγω χηρείας σε Δημόσιο και ΙΚΑ, που σίγουρα θα διευρύνουν πολύ περισσότερο τα μέχρι σήμερα ευρήματα και θα κάνουν την εικόνα ακόμα πιο ζοφερή.

Ως δεύτερο βήμα θεσπίζεται το  σύστημα “Αριάδνη”, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση θα καταπολεμήσει  την καταχρηστική λήψη συνταξιοδοτικών παροχών και άλλων κοινωνικών μεταβιβάσεων από άτομα που δεν τις δικαιούνται (και συνεπώς θα καταστεί άνευ αντικειμένου οιαδήποτε ανάγκη μελλοντικής απογραφικής διαδικασίας συνταξιούχων) καθώς εμποδίζεται η γέννηση κάθε μορφής παραβατικότητας.

Συνήθη συμπτώματα παραβατικότητας αυτής της μορφής, αποτελούν η παράνομη είσπραξη συντάξεων από συγγενείς ή οικείους του θανόντος,  συντάξεις χηρείας που συνέχισαν να εισπράττονται από πρώην δικαιούχους, που συνήψαν εν τω μεταξύ νέο γάμο ή κατάρτισαν σύμφωνο συμβίωσης, οικογενειακά επιδόματα που καταβάλλονται σε διαζευγμένους μολονότι δεν έχουν την επιμέλεια των τέκνων, κ.λπ. Πρόκειται για διάσπαρτες νησίδες παραβατικότητας που, διαχρονικά, αποτελούσαν “πληγή” στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, κατασπαταλώντας πολύτιμους πόρους (420 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως έμμεσα εκτιμήθηκε από τα αποτελέσματα των πρόσφατων απογραφών)   και πλήττοντας -πέρα από την ηθική διάσταση- καίρια την οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής προστασίας στη χώρα μας.