Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Εικόνα διάστασης απόψεων προκύπτει από τις δηλώσεις αλλά και τις διαρροές, γύρω από τη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble.

Δεν υπάρχει εναλλακτική στη λιτότητα, είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Schaeuble, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, στο Βερολίνο. “Ο υπουργός είπε κατηγορηματικά στον κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Ο υπουργός κάλεσε τον κ. Τσίπρα να στηρίξει το δρόμο ο οποίος ακολουθείται”, είπε πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο Reuters. Ο  μόνος τρόπος να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ είναι μέσω της εφαρμογής του προγράμματος, τόνισε ο Schaeuble.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις υπήρξαν μία πλήρης αποτυχία,  που οδήγησε στην αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας στη χώρα. “Του είπα ότι τα προγράμματα λιτότητας έχουν αποτύχει σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τον Schaeuble. “Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις τους: Τη φτώχεια και την ανεργία. Το όραμά μας είναι να δούμε την Ελλάδα να βγαίνει από την κρίση με τον κόσμο να στέκεται στα πόδια του”.

“Είχα την ευκαιρία να έχω μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Του ανέλυσα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση. Του είπα ότι τα σχέδια της λιτότητας έχουν αποτύχει και στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Τα μνημόνια της λιτότητας τα  απέρριψε η ίδια η ζωή. Και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις. Να αντιμετωπίσουμε την εξαθλίωση την ανεργία, την άνοδο του φασισμού. Αυτός ο εφιάλτης δεν μπορεί να ξαναγυρίσει ούτε να επεκταθεί στην Ευρώπη”, αναφέρει δήλωση του Αλ. Τσίπρα. 

“Οι διάφορες μας είναι πολιτικές, όχι προσωπικές. Εμείς έχουμε όραμα μια Κοινωνική Ευρώπη. Στόχος είναι η Ελλάδα να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια και τους έλληνες και τις ελληνίδες να ζουν με αξιοπρέπεια, σε μια νέα Ελλάδα,  απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος και απαλλαγμένη από εκείνες τις δυνάμεις,  το  κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο, που μας οδήγησε ως  εδώ. Υπό αυτή την έννοια, για μας είναι σημαντικό τόσο να χαραχθεί μια εναλλακτική οικονομική πολιτική, όσο και να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη για να μπορούν να σταθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση του κράτους  και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Έχουμε όραμα μια νέα Ελλάδα, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής και αυτό το όραμα θα θελήσουμε να το κάνουμε πράξη”, πρόσθεσε.
 

Θέμα κατοχικού δανείου έθεσε ο Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το θέμα του κατοχικού δανείου, ενώ ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση στοιχεία γύρω από το σκάνδαλο Siemens, και συγκεκριμένα, την κατάθεση που έδωσε ο Γιώργος Χριστοφοράκος στη γερμανική δικαιοσύνη.

«Δεν μπορείτε να μιλάτε για καλές σχέσεις των δύο χωρών, χωρίς να κάνετε βήματα σε αυτά τα δύο θέματα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

Στη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα καυστικός στις απόψεις του για την πολιτική της τρόικας στην Ελλάδα, ενώ επισήμανε στον γερμανό υπουργό ότι για τις επενδύσεις, για τις οποίες κάνει συχνά λόγο το Βερολίνο, φταίει η ελληνική γραφειοκρατία και η ολιγαρχία, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι «σε συνθήκες κατάρρευσης δεν μπορεί να υπάρχει ανάκαμψη και ανάπτυξη»