Της Όλγας Μπαλαφούτη

Σε πέντε χρόνια οι αγορές με μετρητά στην Ελλάδα θα είναι παρελθόν. Την πρόβλεψη αυτή έκανε ο επικεφαλής της PayPal, της παγκόσμιας πλατφόρμας για ηλεκτρονικές συναλλαγές, ο οποίος επισκέφτηκε την Ελλάδα με σκοπό να μιλήσει με επιχειρήσεις που παρά την κρίση βλέπουν τις ηλεκτρονικές δουλειές τους να ανθούν.

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Γάλλος διευθυντής της αμερικανικής PayPal και υπεύθυνος για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κ. Damien Perillat, μίλησε στο newmoney.gr και στο «business stories» για τον ρόλο του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και τη θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά. Ο ίδιος γνωστοποίησε τις προθέσεις του ομίλου να ενισχύσει την παρουσία του στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν, όπως είπε, σημαντικές ευκαιρίες.

Ποιος είναι: Πριν από την PayPal, ο κ. Perillat εργάστηκε για την GE Money στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ έχει διατελέσει σύμβουλος στο Eurogroup στη Γαλλία. Εχει μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το ισπανικό πανεπιστήμιο IESE Business School και από το ESC στην Τουλούζη. Διαμένει στο Παρίσι και, αν και Γάλλος, προτιμά να δίνει τις συνεντεύξεις του στα αγγλικά.

Γιατί PayPal. Με το ηλεκτρονικό εμπόριο να ανθεί και να γράφει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, η σημασία των ασφαλών συναλλαγών μέσω Ιντερνετ είναι απαραίτητη προϋπόθεση και πρώτη προτεραιότητα για την PayPal, εξηγεί ο κ. Περιλά.

Πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες, κωδικοί αλλού ίδιοι, αλλού ξεχασμένοι και μια πληθώρα τρόπων για να πραγματοποιούμε τις αγορές από το Διαδίκτυο. Με τόσες νέες δυνατότητες, η σύγχυση και ο φόβος για το «ψάρεμα» των προσωπικών στοιχείων από επιδέξιους χάκερ, αλλά και για το κατά πόσο θα βρει τον δρόμο της η παραγγελία καραδοκούν. Τη λύση στη σύγχυση και την ανασφάλεια δίνει η PayPal, αναφέρει ο κ. Perillat, συγκεντρώνοντας με ασφάλεια όλα τα στοιχεία των καρτών του καταναλωτή που προτιμά να κάνει τις αγορές του από το Διαδίκτυο, προσφέροντας έναν εύκολο και εγγυημένο τρόπο για ξεκούραστες ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Είτε πρόκειται για αγορές περίεργων gadgets από την Ασία και την Αμερική, είτε για μεταφορές εμβασμάτων στο εξωτερικό, οι Ελληνες τα τελευταία χρόνια δείχνουν έντονη δραστηριότητα με τον ρυθμό διείσδυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου στην καθημερινότητά τους να αυξάνει συνεχώς. «Η διείσδυση στην Ελλάδα είναι σημαντική, υπάρχει πολύ καλό momentum παρά την κρίση», αναφέρει ο κ. Perillat, ο οποίος εργάζεται στον όμιλο από το 2008, και συνεχίζει: «Η Ελλάδα συμβαδίζει πλήρως με την Ευρώπη και η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως χαμογελάει και αναπτύσσεται». Στο top 3 των ηλεκτρονικών αγορών των Ελλήνων καταναλωτών βρίσκονται:

■ τα ψηφιακά μέσα (μουσική, παιχνίδια και περιοδικά)

■ ηλεκτρονικές συσκευές και gagdets, που είτε δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα είτε είναι πιο φθηνά στο εξωτερικό

■ ακριβά ρούχα από γνωστούς οίκους μόδας

Οι καταναλωτές πλέον έχουν αποκτήσει τη νοοτροπία της ηλεκτρονικής έρευνας αγοράς, αναζητώντας τις πιο συμφέρουσες λύσεις, εξηγεί ο επικεφαλής της PayPal. Μπορεί ακόμη η χρήση των μετρητών να δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά με τους ρυθμούς που εξαπλώνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, σε βάθος πενταετίας, η χρήση μετρητών θα είναι ξεπερασμένη, τονίζει ο ίδιος.

«Δεν είμαστε τράπεζα, συνδέουμε ανθρώπους και συνεργαζόμαστε με τις τράπεζες», διευκρινίζει ο κ. Perillat και προσθέτει: «Οπως το Facebook είναι η νούμερο 1 πλατφόρμα στην κοινωνική δικτύωση και το Google η βασική μηχανή αναζήτησης, έτσι και η PayPal θέλουμε να γίνει η κορυφαία πλατφόρμα για το ηλεκτρονικό εμπόριο». Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Οι παγκόσμιες συναλλαγές που πραγματοποιούνται από το Διαδίκτυο μέσω της PayPal, που είναι θυγατρική της eBay, του μεγαλύτερου site δημοπρασιών στο Ιντερνετ, υπολογίζονται στα 145 δισ. δολάρια, τη στιγμή που ο ρυθμός αύξησης των μελών της παγκοσμίως διαμορφώθηκε πέρυσι στο 15%-20%.

Τι είναι η PayPal

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ψηφιακό πορτοφόλι. Ανοίγοντας λογαριασμό στην PayPal, ο καταναλωτής μπορεί με άνεση και ασφάλεια να πραγματοποιεί αγορές από το Διαδίκτυο, να στέλνει εμβάσματα σε φίλους και συγγενείς σε όλο τον κόσμο αλλά και να πουλά οτιδήποτε θελήσει διαδικτυακά. Η διαφορά της αγοράς ενός προϊόντος μέσω PayPal σε σχέση με την απευθείας αγορά από την πιστωτική κάρτα έγκειται στην ταχύτητα αλλά και την ασφάλεια. Στην περίπτωση χρήσης της πιστωτικής, απαιτούνται για κάθε αγορά η πληκτρολόγηση του 16ψηφιου αριθμού και η προσθήκη των προσωπικών στοιχείων όπως ακριβώς αναγράφονται στην κάρτα. Πολλές φορές μάλιστα χρειάζεται και ένα επιβεβαιωτικό email (ή extra pin) από την εκάστοτε τράπεζα για να διασφαλίσει την εγκυρότητα της αγοράς.

Μέσω PayPal η εισαγωγή των στοιχείων της κάρτας γίνεται μία φορά και έπειτα όλες οι αγοραπωλησίες γίνονται με τον 4ψήφιο κωδικό PayPal γρήγορα και με ασφάλεια.

*Αναδημοσίευση από το “Πρώτο Θέμα της Κυριακής