Σε μεσοσταθμική μείωση του τέλους ακινήτων, του λεγόμενου και “χαρατσιού”, κατά 15% προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς φαίνεται  ότι η προοπτική παράτασης της είσπραξής του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, απειλεί τη συνοχή της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση οδηγείται στην παράταση της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και για το 2013, παρά τις δεσμεύσεις της για την αντικατάστασή του από το ενιαίο τέλος ακινήτων, καθώς η τρόικα δεν εμπιστεύεται την εισπραξιμότητα του τελευταίου.

Όμως, η ΔΗΜΑΡ θεωρεί την παράταση του χαρατσιού σαν νέο μέτρο, με αποτέλεσμα να ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Ανάλογες εκτιμάται ότι είναι οι προθέσεις και του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδια για τη μείωση του χαρατσιού, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι ιδιοκτήτες μικρότερων ακινήτων, κυρίως, και να εξασφαλίσει το μέτρο την έγκριση ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ.

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι η μείωση του τέλους για τα ακίνητα με αντικειμενική αξία κάτω των 1.800-2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενδεχομένως και με κάποιο πλαφόν στη συνολική επιφάνεια.

Όμως, ακόμα και εάν η τροποποίηση του χαρατσιού εξασφαλίσει τελικά την έγκριση των κυβερνητικών εταίρων, θα  χρειαστεί και το πράσινο φως της τρόικας. Για να δοθεί αυτό, θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει βρει ισοδύναμα μέτρα, ενδεχομένως μέσω της αύξησης του ΦΑΠ για τις μεγάλες ιδιοκτησίες.