Του Κωστή Πλάντζου
 

Στα χέρια των αρχηγών αλλά και της Τρόικα βρίσκεται πλέον το σχέδιο Στουρνάρα για τους φόρους ακινήτων του 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, το υπουργείο Οικονομικών έχει καταθέσει ένα και μόνο “βασικό” σενάριο που προβλέπει την ταυτόχρονη είσπραξη ενός αισθητά μειωμένου ΕΕΤΗΔΕ για τους μικροϊδιοκτήτες, αλλά και ενός επιπλέον ΦΑΠ για το 2013, όπως είχε αυτό επιβληθεί και το 2012.

Ωφελημένοι φαίνεται να βγαίνουν ουσιαστικά μόνο όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές μέχρι 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό, δηλαδή όσοι πλήρωναν μέχρι τώρα έως 500 ευρώ για νεόδμητο ακίνητο 80 τμ.

Το σχέδιο θα συζητηθεί στη σύσκεψη αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση των κομμάτων την Τετάρτη. Όπως φάνηκε όμως κατά την προπαρασκευαστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο γραφείο του κ.Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων κ.κ. Φίλιππο Σαχινίδη (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρη Χατζησωκράτη (ΔΗΜΑΡ), θα συναντήσει πολλές δυσκολίες κατά την ψήφισή του.

Τον τελικό λόγο όμως θα έχει η Τρόικα, η στάση της οποίας θα καθορίσει εν πολλοίς τη μορφή που θα λάβει το “νέο” ΕΕΤΗΔΕ, αφού στόχος είναι να εισπραχθούν συνολικά 2,4 δισ. ευρώ μαζί με τον ΦΑΠ του 2013.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επιδιωχθεί μία “μεσοσταθμική” μείωση στο ΕΕΤΗΔΕ κατά 10%-15%. Αυτό δεν θα γίνει όμως αισθητό στους μεγαλοϊδιοκτήτες ή στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε μεσαία και ακριβά προάστια. Θα είναι όμως σημαντική η μείωση που μπορεί να δουν οι κάτοικοι «λαϊκών» προαστίων, εφόσον τελικώς επιλεγεί η λύση για μια «γενναία» μείωση του ΕΕΤΗΔΕ έως και 30% στις περιοχές αυτές –ώστε μεσοσταθμικά τα έσοδα του ΕΕΤΗΔΕ να μειωθούν κατά περίπου 15%.