Αν και είναι ο μόνος τομέας στην Ευρώπη που παρουσιάζει αύξηση, αυτός της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών (ICT), βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μεγάλο πρόβλημα.

Το 2015 θα εμφανιστεί ένα κενό 900.000 θέσεων εργασίας στον κλάδο, τη στιγμή που 26 εκατομμύριοι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να βρουν εργασία.

Για το λόγο αυτό η Κομισιόν ξεκίνησε πρόσφατα το πρόγραμμα “Μεγάλου Συνασπισμού” σε συνεργασία με επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα, το οποίο φαίνεται να ήρθε κάπως αργοπορημένα, αφού το πρόβλημα που θα προέκυπτε ήταν γνωστό από το 2009.

Τότε υπήρχαν εκτιμήσεις ότι θα εμφανιστεί έλλειψη περίπου 700.00 ατόμων με τις κατάλληλες γνώσεις για να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες. Μάλιστα ο αριθμός αυτός αναθεωρήθηκε πρόσφατα στις 900.000.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό παρουσιάζονται κυρίως σε χώρες, όπως η Γερμανία, οι Σκανδιναβικές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία. Την ίδια στιγμή, οι χώρες της νότιας Ευρώπης εξακολουθούν να πλήττονται από υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους.

Η ανάγκη πλήρωσης των θέσεων εργασίας είναι επιτακτική καθώς η ψηφιακή οικονομία προσθέτει περίπου  100.000 νέες θέσεις εργασίας το χρόνο – παρά την τρέχουσα κρίση.

Παράλληλα, το πρόβλημα βρίσκεται τώρα στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας, λόγω της γήρανσης του εργατικού δυναμικού και των νέων που δεν έχουν εκπαιδευτεί σωστά.

Η επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα κα Neelie Kroes, είναι υπεύθυνη για να κάνει πράξη το “Μεγάλο Συνασπισμό”. «Η ανεργία των νέων με κάνει να μην κοιμάμαι τα βράδια», ομολογεί. «Κινδυνεύει να χαθεί μια ολόκληρη γενιά, όχι μόνο επειδή οι ​​νέοι δεν μπορούν να εργαστούν, αλλά και επειδή η κρίση τους εμποδίζει να σχεδιάζουν τη ζωή τους».

Την ίδια στιγμή η κα. Kroes ανησυχεί για την επίπτωση που θα έχει το κενό στον τομέα ICT στην παγκόσμια οικονομία. Το 2015 πλησιάζει. Αν δεν μπορέσουμε να καλύψουμε το κενό των περίπου 1 εκατ. θέσεων θα κάνουμε λιγότερο ανταγωνιστική την οικονομία μας. Ηδη πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, κοιτάζουν και εκτός Ευρώπης για την καλύτερη προώθηση των σχεδίων τους.

Εκπαιδεύοντας χιλιάδες ατόμα

Ο “Μεγάλος Συνασπισμός” θα διαρκέσει μέχρι το 2015 και ο γενικός στόχος είναι να καλυφθεί το κενό εργασίας μέχρι το 2020.

Στο πλευρό της Kroes βρίσκονται πολλοί ακόμη επίτροποι. Ο Barroso δήλωσε: “Η  ανεργία των νέων είναι μια κοινωνική και οικονομική βόμβα που θα μπορούσε να εκτονωθεί μέσω του Μεγάλου Συνασπισμού”.

Ήδη πολλές επιχειρήσεις στηρίζουν το εγχείρημα. Για παράδειγμα, η Telefonica πρόκειται να υποστηρίξει 1.000 startups μέσα από πέντε ακαδημίες στην Ευρώπη. Η Cisco θα εκπαιδεύσει 100.000 για την εγκατάσταση “έξυπνων μετρητών”. Η SAP έχει ξεκινήσει την Ακαδημία Cube, μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την παροχή κατάρτισης για συγκεκριμένες κενές θέσεις εργασίας. Παράλληλα, η ΗΡ θα βοηθήσει μέχρι ένα εκατομμύριο φοιτητές και επαγγελματίες.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια αυτή,  ο ρόλος της Κομισιόν είναι πολύ περιορισμένος. Θα επενδύσει μόλις 1 εκατ. ευρώ για τον “συνασπισμό”και θα τρέξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις νέες διαδικτυακές εταιρείες, που θα λέγεται Startup Europe. Παρά το γεγονός ότι η Kroes τονίζει ότι η έλλειψη χρημάτων δεν είναι το πρόβλημα, η τεράστια αναντιστοιχία μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς δείχνει ότι η εσωτερική αγορά της ΕΕ δεν λειτουργεί σωστά.