Στο τελικό στάδιο βρίσκεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις που προβλέπουν την αξιοποίηση υπέρ του δημοσίου χρημάτων που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων και ύποπτων για κατάχρηση δημόσιου χρήματος.
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο έχει ήδη αποσταλεί στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης και «ανοίγει ένα παράθυρο στην ποινική συνδιαλλαγή με εκείνους που καταχράστηκαν χρήματα του δημοσίου». 

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το δημόσιο θα μπορεί να αξιοποιεί τα χρήματα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Επίσης οι  κατηγορούμενοι για λαθρεμπόριο, απάτη, φοροδιαφυγή, διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παραβάσεις του νόμου περί «πόθεν έσχες» θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν τα χρήματα και να αντιμετωπιστούν – εφόσον τα επιστρέψουν – επιεικέστερα από την ελληνική δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, όποιος καταχράστηκε δημόσιο χρήμα και το επιστρέψει μέχρι την απολογία του στον ανακριτή, τότε θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δυο έτη. 

Αν τα επιστρέψει μέχρι την έναρξη του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι τρία έτη ενώ αν τα επιστρέψει μέχρι την έναρξη του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, θα τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη. 

Από τη διαδικασία της συνδιαλλαγής εξαιρούνται οι κατηγορούμενοι για απιστία, υπεξαίρεση και απάτη κατά του δημοσίου.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, παραγράφονται με στόχο την αποσυμφόρηση των πινακίων των δικαστηρίων όλες οι  υποθέσεις που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έως ένα έτος ενώ για πρώτη φορά ιδρύεται και προανακριτικό τμήμα που θα στελεχωθεί από 250 εξειδικευμένους επιστήμονες προκειμένου να επιτευχθεί το έργο της δικαιοσύνης. 

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό προφυλακίσεων (περίπου 4,500).