Αλίμονο στους οφειλέτες των επομένων ετών! Η τρόικα διαμήνυσε στους Έλληνες διαπραγματευτές ότι η διάταξη για τη ρύθμιση οφειλών φόρων και εισφορών θα προβλέπει αναγκαστικά  πως  το διάστημα αποπληρωμής  των μελλοντικών ρυθμίσεων οφειλών δε θα υπερβαίνει τον ένα χρόνο. 

Με άλλα λόγια, όποιος  επιχειρηματίας στο μέλλον  καταστεί οφειλέτης και μπει σε ρύθμιση θα πρέπει να εξοφλήσει το χρέος σε 12 δόσεις  ενώ μετά το δεύτερο μήνα καθυστέρησης καταβολής της δόσης, εξοστρακίζεται από τη ρύθμιση και χάνει το δικαίωμα  να συμμετέχει σε μελλοντικές ρυθμίσεις.  Δηλαδή, έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει μόνο μία φορά την τρέχουσα οφειλή, συν την  παλαιότερη δόση που αποπληρώνει.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας καθώς και οι εκπρόσωποι των ταμείων που συμμετείχαν σήμερα σε πολύωρη σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους  εν όψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινές προτάσεις όσον αφορά στις δόσεις. Η γκάμα των προτάσεων για τη ρύθμιση ύστατης ευκαιρίας  κυμαίνεται από 12 έως 48 δόσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι η τρόικα δεν συζητά το ενδεχόμενο οι δόσεις να υπερβαίνουν τις 36.

Τους δύο τελευταίους μήνες η διοίκηση του ΙΚΑ εκπονούσε κάθε μέρα και άλλο σχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με την ελπίδα ότι κάποιο από τα δεκάδες θα γίνει αποδεκτό από τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να κλείσουν οι  τελευταίες εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.  Το τελευταίο σχέδιο, που έχει περισσότερες πιθανότητες να εγκριθεί, υιοθετεί την έννοια του επιτοκίου δανεισμού κατ΄ επιταγή της τρόικας, το οποίο ορίζεται στα 8,75% – μια ποσοστιαία μονάδα πάνω από το επιτόκιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επιπλέον, οι δόσεις δεν υπερβαίνουν τις 36, σύμφωνα με το βέτο που είχαν θέσει από την αρχή οι δανειστές, ενώ  στην πρόταση εντάσσεται και η τρίτη απαίτηση της τρόικας για έκδοση πιστοποιητικού φερεγγυότητας του οφειλέτη  από τραπεζικό ίδρυμα, ορκωτούς λογιστές η ελεγκτικές εταιρείες. Στο αποδεικτικό θα αναγράφεται αναλυτικά ποιες εγγυήσεις (ακίνητα, καταθέσεις, εγγυητικές επιστολές) μπορεί να παρουσιάσει σε περίπτωση που δεν φανεί συνεπής.