Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

To Πρόγραμμα «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας, Ανέργων έως 29 ετών» που αφορά 5μηνη επιδοτούμενη κατά 100% Απασχόληση Ανέργων Αποφοίτων ΑΕΙ/ ΤΕΙ ή Αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπό μορφή Πρακτικής Άσκησης, παρουσιάζει σήμερα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απευθύνουν ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης και η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων κ. Άννα Δελαπόρτα. Το Πρόγραμμα αυτό αποτελεί την πρώτη Δράση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τους Νέους που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται η εκδήλωση.

Η «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας» συνιστά μια ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων τριών φάσεων, η οποία λαμβάνει υπόψη και αξιοποιεί τις διαφορετικές ανάγκες των άνεργων νέων, ανάλογα με το εκπαιδευτικό τους επίπεδο. Το πρόγραμμα διακρίνεται σε τρεις φάσεις, κατά τις οποίες οι ωφελούμενοι:

α) θα παρακολουθήσουν 80 ώρες κατάρτισης,
β) θα τοποθετηθούν για πρακτική άσκηση διάρκειας πέντε μηνών (500 ώρες) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με παράλληλη παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και υποστήριξης και
γ) με το πέρας της πρακτικής άσκησης θα μπορούν να προσληφθούν σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, με πλήρη μισθό και ασφάλιση, τουλάχιστον για ένα έτος.
Πρόκειται για μια συνεκτική δράση που σκοπεύει όχι μόνον να προσφέρει μια πρώτη επαφή των νέων με την αγορά εργασίας, αλλά και να παράσχει άμεση προοπτική για μία θέση απασχόλησης, στον τομέα κατάρτισής τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, η ΕΕΔΕ θα συνεργαστεί με τον ΣΕΛΠΕ, για να προσφέρει στα μέλη του τις ακόλουθες υπηρεσίες:
1. καταγραφή των αναγκών τόσο σε αριθμό «απασχολουμένων-θέσεις πεντάμηνης Πρακτικής Άσκησης» όσο και σε «Δεξιότητες» που η κάθε εταιρία μέλος του ΣΕΛΠΕ θέτει ως προϋπόθεση να διαθέτουν οι υποψήφιοι Άνεργοι,
2. ανάπτυξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που καλύπτουν τις ανάγκες κάθε εταιρίας μέλους του ΣΕΛΠΕ,
3. αξιολόγηση και Επιλογή των Ανέργων μέσω διαδικασίας συνεντεύξεων.
4. παρακολούθηση και εποπτεία της Πρακτικής Άσκησης για τον κάθε Άνεργο – Απασχολούμενο.

Όπως θα τονίσει σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, η δράση «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας» για 45.000 νέους έως 29 ετών, δεν είναι ένα τυπικό πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης. Είναι ένα δομημένο, σπονδυλωτό πρόγραμμα που με μια σειρά διαδοχικών και συνδεδεμένων μεταξύ τους δράσεων καταλήγει στην εργασιακή ενσωμάτωση των νέων σε επιχειρήσεις με πλήρη μισθό και ασφάλιση. Μάλιστα έχει δημιουργηθεί ειδικός όρος απαγόρευσης των απολύσεων κατά τη διάρκεια του προγράμματος ώστε το πρόγραμμα αυτό να αποτρέψει απολύσεις και κάλυψη αναγκών από τους νέους εργαζόμενους.