Του Δημήτρη Παφίλα
Oι τράπεζες θέλουν να αποφύγουν όπως “ο διάολος το λιβάνι” τα μετατρέψιμα ομολογιακά (contigent convertibles) εξαιτίας του υψηλού τόκου και του κινδύνου έκδοσης νέων μετοχών, και οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν παίζοντας τα δικαιώματα επί μετοχών.
Όπως θα δούμε, αν η χώρα τα καταφέρει και οι τράπεζες αρχίσουν να ανακάμπτουν τότε οι μέτοχοι των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου θα μπορέσουν να καταγράψουν κέρδη.
Οι επενδυτές, όμως, πρέπει να γνωρίζουν ότι, τα δικαιώματα θα τα αγοράσουν από το Ταμείο. Μ ΄ άλλα λόγια τα δισεκατομμύρια δικαιώματα του ΤΧΣ θα αποκτηθούν από τους επενδυτές.
Συγκεκριμένα, το ελάχιστο ποσοστό κάλυψης των αυξήσεων από ιδιώτες είναι 10% και εφόσον καλυφθεί θα δοθούν τα warrants από το ΤΧΣ, αναλόγως και της κάλυψης που θα πραγματοποιηθεί.
Αν λόγου χάρη, η τράπεζα καλύψει το 10% από τους ιδιώτες μετόχους και το 90% από το ΤΧΣ, τα warrants θα είναι 9 ανά μετοχή. Στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου δίδεται ένας μαθηματικός τύπος για την αναλογία των warrants.
Ο τύπος προκύπτει ως εξής: Χ warrants = Α κοινές μετοχές που θα λάβει το ΤΧΣ / Β κοινές μετοχές που θα λάβουν οι ιδιώτες.
Στην Alpha Βank, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση τα δικαιώματα μπορεί να κυμανθούν μεταξύ 7,3- 9.
Αν λοιπόν καλυφθεί το 10% της ελάχιστης συμμετοχής και ένας μέτοχος αποκτήσει 100 μετοχές στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα μπορεί να λάβει και τα αντίστοιχα δικαιώματα για να αγοράσει επιπλέον 900 μετοχές στο μέλλον. Τα warrants θα φέρουν απόδοση 3% ετησίως και θα ενεργοποιούνται από τον δεύτερο χρόνο.
Παράδειγμα
Πρακτικά εφόσον καλυφθεί η αύξηση κατά 10% με τιμή λ. χ 1 ευρώ, τότε για να ασκηθούν τα warrants ο μέτοχος θα πρέπει να καταβάλλει στο Ταμείο 1 ευρώ + 3% απόδοση, ανεξαρτήτως που βρίσκεται η τιμή της μετοχής στο χρηματιστήριο.
( Υπενθυμίζεται ότι η τιμή διάθεσης της αυξήσεως κεφαλαίου θα διενεργηθεί με έκπτωση 50% της χρηματιστηριακής τιμής των τελευταίων πενήντα ημέρων )
Αν λ. χ ένας επενδυτής έχει λάβει μετοχή στα 0,50 λεπτά και στη συνέχεια ασκήσει όλα τα δικαιώματα τότε εφόσον η μετοχή ανέβει στα 0,60 λεπτά, τότε πουλά τα δικαιώματα που θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο.
Η παραπάνω διαδικασία ισχύει βεβαίως εφόσον η οικονομία δείξει σημάδια σταθεροποίησης και οι τραπεζικές μετοχές ανακάμψουν.
Γιατί δεν θέλουν τα Coco’s
Όπως είναι γνωστό, ο τόκος για τα μετατρέψιμα ομολογιακά είναι υψηλός αφού ξεκινά από 7%. Μια τράπεζα που θα αναγκαστεί να εκδώσει coco’s θα πρέπει να καταβάλλει τόκο + 0,50% κάθε χρόνο.
Σε περίπτωση, όμως, που ο δείκτης της κεφαλαιακής επάρκειας πέσει κάτω από το 9%, τότε τα Cocos μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές και μάλιστα σε τιμή 50% χαμηλότερη από την τιμή διάθεσης του χρηματιστηρίου.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.