Του Δημήτρη Παφίλα

Βούλιαξε το χρηματιστήριο της Αθήνας και οι τράπεζες από τις φήμες για την ακύρωση της συμφωνίας Εθνικής-Εurobank, με ξεχωριστές αυξήσεις κεφαλαίου, κάτι που αν ισχύσει θα προκαλέσει σοβαρές συνέπειες. Το θέμα πλέον, πέρασε σε πολιτικό επίπεδο.

Εξάλλου, το ζωτικό πρόβλημα δεν λύνεται. Είτε ως ενιαίο σχήμα, είτε χωριστά, πρέπει να βρεθεί από ιδιώτες επενδυτές το 10% της αύξησης κεφαλαίου, για να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας της ενιαίας τράπεζας.      

Έτσι, η τρόικα ουσιαστικά υποσκάπτει το ίδιο το τραπεζικό σύστημα και τις αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς εγείρει συνεχείς ενστάσεις πριν οι τράπεζες βγουν στις αγορές να ζητήσουν κεφάλαια. Επί της ουσίας είναι σαν να λέει “μην βάζετε χρήματα στην Ελλάδα!”.

Όπως λέγεται, η τρόικα ζητά το ενιαίο σχήμα να παράγει κεφάλαια – αν και αρνήθηκε τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων από τον Καναδά.

Επιπλέον, η τρόικα αρνείται συνεχώς τις παρατάσεις για την αύξηση κεφαλαίου που ζήτησε η Εθνική Τράπεζα.

Πέραν του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν τα κεφάλαια για το 10% 
υπάρχει και ένα πρακτικό πρόβλημα: Αν η Alpha Bank και η Πειραιώς ζητήσουν τώρα  1,2 δισ. ευρώ, τότε η Εθνική θα πρέπει να καθυστερήσει, αφού η αγορά, όχι μόνο δεν διαθέτει κεφάλαια, αλλά θα στεγνώσει.  

Βύθιση

Αργά, το μεσημέρι, κι ενώ από το πρωί κυκλοφορούσαν οι πληροφορίες για τις παρουσιάσεις προς την τρόικα και η Ευρώπη βυθιζόταν, το χρηματιστήριο της Αθήνας άρχισε να σημειώνει πτώση πάνω από 2%.

Αιτία και αφορμή είναι η απαίτηση της τρόικας να πραγματοποιηθούν χωριστές αυξήσεις κεφαλαίου σε Εθνική και Eurobank, ενώ ήδη το 85% των μετόχων της δεύτερης έχουν παραδώσει τις μετοχές.

Τελικώς, για λίγο η αγορά μείωσε την πτώση, αλλά στο κλείσιμο, οι σορτάκηδες έφεραν την αγορά εκεί που ήθελαν.

Με 38,8 εκατ. ευρώ τζίρο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 822,95 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,35%.          

Βουτιά 21,5% για την Εurobank στα 15 λεπτά, βουτιά 11% για την Εθνική  Τράπεζα στα 0,52 ευρώ. Πτώση 7,32% για την Alpha Βank. Πάνω από 10% για την Τράπεζα Πειραιώς και πάνω από 5% για Ελλάκτωρ και Frigoglass.