Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους των πιστωτών της χώρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα δύο μεγάλα «αγκάθια» παραμένουν οι απολύσεις στο Δημόσιο και οι ενστάσεις της τρόικας για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα θέσει το πολιτικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και πως αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνησή του.

Επίσης θα προτείνει την απομάκρυνση των επίορκων από το δημόσιο και να υπάρξει ισάριθμος αριθμός προσλήψεων νέων υπαλλήλων, μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να δοθεί και το κατάλληλο μήνυμα στην κοινωνία, αλλά να καλυφθούν και συγκεκριμένα κενά με εξειδικευμένο προσωπικό.

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να κλείσει γρήγορα όλα τα θέματα, προκειμένου να μπορέσει να εκταμιευτεί η δόση των 6 δισ. ευρώ του Μαΐου. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου τα μεσάνυχτα με το οικονομικό επιτελείο ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στη συγχώνευση ΕΤΕ και Eurobank.

Πάντως την Πέμπτη στη συνάντηση των Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ με το οικονομικό επιτελείο στο υπουργείο Οικονομικών η ένταση έφτασε στα άκρα. Ο τροϊκανοί έβαλαν στο τραπέζι νέα ατζέντα στο καυτό ζήτημα της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται να λύγισε μπροστά στις πιέσεις και τις ασφυκτικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

«Mη μας πιέζετε άλλο. Αν θέλετε και άλλα μέτρα, τότε πάρτε τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών και δώστε τα στον Τσίπρα… Να σας δώσω το τηλέφωνο του Τσακαλώτου (σ.σ. βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με σπουδές στην Οξφόρδη ) να συζητάτε μαζί του» φέρεται να είπε ο υπουργός στο Πολ Τόμσεν που για ακόμα μια φορά ήταν σκληρός και αδιάλλακτος.

Μάλιστα άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον Γιάννη Στουρνάρα έλεγαν ότι από τη μια, ήταν από τις ελάχιστες φορές που ο υπουργός Οικονομικών έχασε την ψυχραιμία του και αντέδρασε με τόσο έντονο τρόπο αλλά από την άλλη φάνηκε ότι η γραμμή της κυβέρνησης είναι να μην υποχωρήσει στις νέες απαιτήσεις της τρόικας για νέα μέτρα, κρατώντας σκληρή στάση.