(Upd) H επόμενη μέρα μετά την ακύρωση της συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank προεξοφλεί την πλήρη καταστροφή των μετόχων των δύο πλευρών. Με τις μέχρι τώρα εξελίξεις, χάνουν τα λεφτά τους ασφαλιστικά ταμεία ΝΠΔΔ που έχουν το 12,2%, ασφαλιστικά ταμεία ΝΠΙΔ που έχουν το 4,2%, η Εκκλησία της Ελλάδος και οι Μητροπόλεις που έχουν το 1,5%, ιδρύματα και κληροδοτήματα που έχουν το 3,2%.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τη μετοχική σύνθεση της Εθνικής, τα χρήματά τους χάνουν:

– Νομικά πρόσωπα εξωτερικού (22,7%)

–  Φυσικά πρόσωπα εξωτερικού (0,9%)

– Ιδιώτες επενδυτές εσωτερικού (49,2%)

– Θεσμικοί επενδυτές εσωτερικού (2,0%)

– ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ (3,2%)

– Λοιποί μέτοχοι (που κατέχουν το 0,9%)

Kρίσιμο μέγεθος τώρα αποτελεί το αποθεματικό που έχει απομείνει στο ΤΧΣ μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις, το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ. Εάν αυτό το αποθεματικό χρησιμοποιηθεί ή εξανεμιστεί για κάποιους λόγους που προέρχονται από πρόσθετες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης εξαιτίας επιδείνωσης των μεγεθών της οικονομίας για οποιαδήποτε από τις τράπεζες, τότε οι ρεζέρβες σταθεροποίησης των τραπεζών τελειώνουν. Είναι πρώιμο να αναφέρει κανείς τι μπορεί να σημάνει, όμως μαθηματικά σε μια τέτοια περίπτωση αυτό θα μπορούσε να ανοίξει κουβέντα για λύση που θα αφορούσε και τις ανασφάλιστες καταθέσεις, δηλ. αυτές που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι μέτοχοι θα δουν την τιμή των τραπεζικών μετοχών που κατέχουν να ελαχιστοποιείται, με δεδομένο ότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου δεν θα καλυφθούν, αφού ο στόχος για κάλυψη τουλάχιστον 10% από ιδιώτες μετόχους δεν θα επιτευχθεί. Αυτό θα συμβεί γιατί εκατομμύρια νέες μετοχές θα διατεθούν αποκλειστικά στο ΤΧΣ. Έτσι, η τιμή ανά μετοχή θα πιεστεί σημαντικά, λόγω υπερπληθωρισμού των μετοχών.

Με την εξέλιξη που διαδραματίζεται, όλα δείχνουν ότι η Εθνική Τράπεζα τίθεται εκτός ελέγχου του ευρύτερου ελληνικού Δημοσίου με άγνωστες συνέπειες για τη νέα δομή διοίκησης και τις προτεραιότητες αυτές. Οι καταθέσεις εμφανίζονται ασφαλείς, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εγγυάται την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης και πρόκειται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να αξιοποιήσει το μεγάλο περιουσιακό στοιχείο της Finansbank. Σε βάθος χρόνου θα κριθεί η οριστικοποίηση των εξελίξεων που θα σημάνει και τις τελικές αποφάσεις για τον τομέα αυτόν.

Μεγάλα ζητήματα ανακύπτουν για τη διαχείριση του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας που αφορά από μικρές μέχρι τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας σε όλους τους κλάδους, καθώς και τον τεράστιο αριθμό των ιδιωτών. Τι θα ισχύσει όσον αφορά ρυθμίσεις δανείων που βρίσκονται σε εξέλιξη από εδώ και μπρος, αλλά και τη διευθέτηση παρα πολλών εκκρεμοτήτων από την επιδείνωση των κόκκινων δανείων που είναι προφανής τους τελευταίους μήνες.

Εμμέσως πλην σαφώς, ένα μεγάλο τμήμα του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας περνά σε ξένα χέρια, ενώ είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν και οι αποφάσεις για κουρέματα δανείων και μεταβίβασή τους μαζί με τον έλεγχο των επιχειρήσεων σε ξένα funds.

Στο μεταξύ, με την απόλυτη δυνατή πτώση ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών Εθνικής και Eurobank στο Χρηματιστήριο, με τις δύο να βρίσκονται στο -30%. Η εξέλιξη που έχει σημειωθεί οδηγεί τους μετόχους να απωλέσουν κάθε ελπίδα για να διασώσουν ό,τι τους έχει απομείνει, από την άλλη πλευρά όμως οι καταθέτες είναι ασφαλέστατοι. Αν και διατυπώνονται απόψεις ότι η ανακεφαλαιοποίηση τψν δύο τραπεζών θα γίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια, η όλη εξέλιξη καταδεικνύει την πλήρη έλλειψη της τρόικας στις ελληνικές διοικήσεις να υλοποιήσουν την αύξηση, καθώς και τη βεβαιότητα της πρώτης για επιδείνωση.

Την ίδια ώρα, η  Eurobank προετοιμάζεται να επιχειρήσει αύξηση κεφαλαίου, έστω την ύστατη στιγμή με συμμετοχή ιδιωτών για να καλύψει το 10% των αναγκών, με στόχο να αξιοποιήσει την τελευταία ευκαιρία για να αποφύγει την πλήρη ένταξη στο Ταμείο. Θα πρέπει όμως να βρει λύση και για την κάλυψη της αρνητικής θέσης που έχει δημιουργηθεί από τα κουρέματα των ομολόγων και την επιδείνωση των δανείων.

Όσον αφορά στη διοίκηση της Εθνικής, αλλά και την όλη διαχείριση αποτελεί μεγάλο ερώτημα γιατί δεν προσπάθησε να αξιοποίησει το μεγάλο περιουσιακό στοιχείο της Finansbank για ο οποίο υπήρχε ενδιαφέρον από διεθνή κεφάλαια, ώστε να διασώσει ό,τι μπορούσε από τις περιουσίες των μετόχων της. Διεθνή επενδυτικά κεφάλαια του Λονδίνου που είχαν αναλάβει σε πρώτη φάση να ασχοληθούν με την επιτυχία του εγχειρήματος της αύξησης κατέληξαν στο ότι το εγχείρημα ήταν αδύνατο να επιτύχει, χαρακτηρίζουν όμως τη σημερινή κατάληξη ως πλήρη αποτυχία.

Πως φθάσαμε στην απόφαση

Στην απόφαση να σταματήσει η διαδικασία συγχώνευσης Εθνικής και Eurobnak και να προχωρησει ξεχωριστή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) κατέληξε η κυβέρνηση μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Οι αυξήσεις κεφαλαίου προχωρούν κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθούν προ του τέλους Απριλίου.

Οι διοικήσεις της Εθνικής και της Eurobank, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ενημερώσει την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν το 10% της αύξησης με ιδιωτικά κεφάλαια, πράγμα που σημαίνει ότι θα περάσουν αυτομάτως στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο και θα χορηγήσει τα αναγκαία κεφάλαια.

Στη συνέχεια, το ΤΧΣ ως μέτοχος θα αποφασίσει την τύχη των δύο τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, προβλέπει ότι η Εθνική θα συγχωνευθεί με τις τράπεζες Proton Bank και Αττικής, ενώ η Eurobank με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος «και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Ως γνωστόν, εαν η αύξηση  κεφαλαίου δεν καλυφθεί με 10% από ιδιωτικά κεφάλαια περνάμε αυτομάτως στο ΤΧΣ. Οι τράπεζες Πειραιώς και Alpha έχουν ήδη εξασφαλίσει το 10%.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη Εθνική και Eurobank ενημέρωσαν την ΤτΕ ότι δεν μπορούν να βρουν το 10% και επομένως περνάνε στο ΤΧΣ.   

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι οι καταθέσεις σε όλες τις ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα ασφαλείς και ότι οι αποφάσεις για τις τράπεζες δεν σημαίνουν ουδεμία παραπάνω επιβάρυνση ούτε λήψη νέων μέτρων.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών διευκρίνισε ότι όσες διαδικασίες έχουν γίνει στο πλαίσιο της συγχώνευσης των δύο τραπεζών ισχύουν μεν, αλλά αναστέλλονται.

Ερωτηθείς για το ποιο θα είναι το μέλλον του deal, καθώς το ΤΧΣ θα λάβει αποφάσεις με βάση τα δικά του κριτήρια ως νέος βασικός μέτοχος των δύο τραπεζών είπε:

«Σημασία έχει η ανακεφαλαιοποίηση και για αυτή υπάρχουν επαρκείς πόροι και αυτό είναι το βασικό».

Τέλος ερωτηθείς αν μπορεί το ΤΧΣ να πωλήσει στο μέλλον κάθε τράπεζα χωριστά απάντησε ότι το ΤΧΣ μπορεί να λάβει όποια απόφαση θέλει με βάση τα κριτήρια που θα θέσει.

Η απόφαση για Εθνική και Eurobank ελήφθη  μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας μετά τόσο την πρωινή συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών μας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όσο και μετά την απογευματινή σύσκεψή τους με το οικονομικό επιτελείο και τους επικεφαλής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο και την κυρία Σακελαρίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα εξέφραζε αντιρρήσεις για το μέγεθος του ενιαίου σχήματος που θα δημιουργούσε η συγχώνευση των Εθνική και Eurobank, καθώς στα 170 δισ. ευρώ, το ενεργητικό του νέου ομίλου θα ήταν ίσο σχεδόν με το ΑΕΠ της χώρας. Επίσης, ζητούσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρειάζονταν περισσότερα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση του ομίλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο για την Eurobank είναι ότι γίνεται πλέον ο 4ος πυλώνας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και μετά την ανακεφαλαιοποίησή της πιθανότατα θα προχωρήσει και στη συγχώνευση με άλλες τράπεζες, ίσως και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο μνημόνιο για το ΤΤ που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα θα δοθεί παράταση για το μέλλον του μέχρι το τέλος Σεπτέμβριου.

Σε αυτή την περίπτωση η Εθνική από το 85% της Eurobank που κατέχει θα μείνει με το 3% καθώς μετά την ανακεφαλαιοποίηση της πρώτης,  το TXΣ θα αναλάβει το 97% της Eurobank. 

Το επικρατέστερο σενάριο για την Εθνική Τράπεζα είναι ότι θα απορροφήσει τις Proton Bank και Τράπεζα Αττικής.

Η ανακοίνωση της ΤτΕ

Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος.