Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Δεν είναι μόνο το deal Εθνικής – Eurobank στο οποίο η Τρόικα φαίνεται να στήλωσε τα πόδια. Στις διαπραγματεύσεις αυτού του Σαββατοκύριακου, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να έχουν μπλοκάρει με την στάση τους και τη ρύθμιση που το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει να κάνει ως προς τους διακανονισμούς και τις διευθετήσεις για χιλιάδες δανειολήπτες μέσω της αλλαγής του νόμου Κατσέλη.

Συγκεκριμένα, πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν πως οι επαφές των προηγουμένων ημερών απέβησαν άκαρπες λόγω της αδιαλλαξίας των τροϊκανών, οι οποίοι δεν θέλουν ουσιαστικές διευκολύνσεις των δανειοληπτών, πατώντας στο ασταθές τραπεζικό περιβάλλον που δημιουργεί η υπό ανάσχεση συγχώνευση των δύο μεγάλων τραπεζών αλλά και η πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η τρόικα υπολογίζει ότι  η ρύθμιση των δανείων την οποία προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης θα κοστίσει πάνω από 2 δισ. ευρώ, την ώρα που το υπουργείο Ανάπτυξης την έχει κοστολογήσει στο 1 δισ. ευρώ. 

Για μια ακόμη φορά οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι άκουσαν την Τρόικα να λέει πως οποιαδήποτε ρύθμιση υπέρ των δανειοληπτών θέτει εν αμφιβόλω την πορεία ανακεφαλαιοποίησης των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και θέτει σε αμφισβήτηση την ομαλή τραπεζική λειτουργία.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του υπουργείου αναφέρουν πως παρελκυστικά η Τρόικα άνοιξε και θέμα λειτουργίας 10 Κυριακών των πολυκαταστημάτων κι όχι μόνο των μικρών μαγαζιών, βάζουν βόμβα στα θεμέλια της πολιτικής της κυβέρνησης να μην προκαλέσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

“Ανοίγουν διαρκώς νέα ζητήματα και προσπαθούν να πετάξουν την μπάλα μακριά από κάθε προσπάθεια ελάφρυνσης των πολιτών” αναφέρουν πηγές του υπουργείου. Πάντως θα πραγματοποιηθεί εντός των επομένων ημερών νέος γύρος επαφών με στόχο την τελική εξεύρεση φόρμουλας μεταξύ των δύο πλευρών.