Αύριο θα συνεχιστεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας για την αύξηση κεφαλαίου. Η τράπεζα προσανατολίζεται να συγκαλέσει Β’ Επαναληπτική Συνέλευση για το θέμα στις 29 Απριλίου και στοχεύει να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ιδιώτες επενδυτές.
Το Διοικητικό Συμβούλιο άρχισε τη συνεδρίασή του στις 5:30 το απόγευμα στις υπό την προεδρία του κ. Γ. Ζανιά. Ακολούθησε εισήγηση της Επιτροπής Στρατηγικής της Τράπεζας καθώς και εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας κ. Αλέξ. Τουρκολιά αναφορικά τόσο με τα θέματα που πρέπει να περιληφθούν στην ημερησία διάταξη όσο και με τους χρόνους σύγκλισης των Γενικών Συνελεύσεων. Στόχος είναι η Β Επαναληπτική Συνέλευση για το θέμα αυτό, δεδομένου ότι απαιτείται αυξημένη απαρτία, να συνέλθει εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος, δηλαδή μέχρι τέλος Απριλίου, και συγκεκριμένα στις 29 Απριλίου 2013.
Η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου διεκόπη προκειμένου τα μέλη του να έχουν πληρέστερη και επικαιροποιημένη ενημέρωση επί αποψινών διεργασιών για τη στόχευση της Τράπεζας να επιτύχει το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα καθώς και για τις εναλλακτικές δυνατότητες που είναι σε εξέλιξη, ώστε να μη χρειαστεί να καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η Γενική Συνέλευση θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για ένα συνδυασμό κινήσεων, όπως συμμετοχή των ήδη Μετόχων στην αύξηση του κεφαλαίου, δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση νέων Μετόχων, έκδοση μετατρεψίμων ομολογιών (cocos) και ενδεχόμενη διαμόρφωση νέας ονομαστικής τιμής της μετοχής (reverse split). Η Γενική Συνέλευση προφανώς θα εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο να επιφέρει ενδεχόμενες αλλαγές όπως για παράδειγμα να ασκηθούν τα cocos για το σύνολο ή μέρος του ποσού που καταρχήν θα έχει εγκριθεί.
Πηγές της Εθνικής Τράπεζας αναφέρουν ότι σε κανένα επίπεδο συνεργασιών και επαφών της Διοίκησης της Τράπεζας με θεσμικές και άλλες Αρχές δεν έχει ανακύψει θέμα και πολύ περισσότερο πρόβλημα. Πληροφορίες, φημολογίες και συναφή περί του αντιθέτου δεν έχουν βάση. Και διευκρινίζουν ότι ουδέποτε η Εθνική Τράπεζα αποξενώθηκε της υποχρέωσης που έχει να επιδιώξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Επίσης, σημειώνουν ότι κανένας σχολιασμός δεν έγινε και δεν θα γίνει, για να μην παρεξηγηθεί, επί «φημών» για αλλαγές στη Διοίκηση, πολύ δε περισσότερο επί «απόψεων» περί χειρισμών και περί ενδεχόμενων παραιτήσεων.
Οι ίδιες πηγές, πάντως, διαψεύδουν τις φήμες για κινητικότητα στις καταθέσεις της Εθνικής. Το επίμαχο μάλιστα διάστημα εμφανίζονται και εισροές καταθέσεων στην Εθνική Τράπεζα, αναφέρουν.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.