Από το τραπεζικό ράλι που προκαλεί μεν έκπληξη, αλλά είναι και άκρως βολικό για τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,03% στις 903,13 μονάδες, με τον FTSE 25 να σημειώνει κέρδη 4,2% στις 295,38 μονάδες.

Με άνοδο 27,18% έκλεισε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, στα 0,59 ευρώ, ενώ η Eurobank σημείωσε άνοδο 26,18% στα 0,29 ευρώ.  Κέρδη 16,75% για την Τράπεζα Πειραιώς και 13,33% για την Alpha Bank.

Το πράσινο φως από το ΤΧΣ για τις αυξήσεις κεφαλαίου των Εθνική και Eurobank και τα στοιχεία για πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο τρίμηνο του έτους άλλαξαν άρδην την εικόνα του χρηματιστηρίου, με ένα ράλι που εκδηλώθηκε μετά τις 15:00. Την ίδια ώρα, έντονα θετικό ήταν το κλίμα και στις αγορές του εξωτερικού, με τα πρακτικά της Fed, που δείχνουν ότι οι ΗΠΑ πάνε και για άλλο τύπωμα χρήματος, να πυροδοτούν την αναρρίχηση του S&P 500 σε νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ.

Πάντως, θα πρέπει κανείς να έχει υπόψη του ότι οι τραπεζικές μετοχές σε κυκλοφορία είναι λιγοστές, ειδικά στην περίπτωση της Eurobank, κάτι που μεγεθύνει τις τάσεις και ευνοεί τέτοιες ακραίες διακυμάνσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η άνοδος των τιμών των μετοχών, λίγο πριν από τις γενικές συνελεύσεις για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών σχετίζεται με τη διαμόρφωση του μέσου όρου τιμών των τελευταίων 50 ημερών πριν από την αύξηση κεφαλαίου, η οποία είναι οδηγός για να διαμορφωθεί η τιμή της αύξησης κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι οι γενικές συνελεύσεις για τις αυξήσεις κεφαλαίου πρέπει να έχουν γίνει έως τα τέλη του Απριλίου. Το χρονικό περιθώριο για να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έως τις αρχές Ιουνίου. Τότε μόνο θα διαφανεί εάν οι δύο τράπεζες θα καταλήξουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή τελικά θα παραμείνουν σε ελληνικό έλεγχο.

Το σίγουρο είναι ότι οι  μεγάλες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις προσφέρονται για χρηματιστηριακό παιχνίδι, το οποίο κάποιοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν.