του Κωστή Πλάντζου

Δεν έχει τέλος η μαραθώνια συνάντηση των επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα. Ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης και λίγο μετά τις 17:45 το απόγευμα διεκόπη για να συνεχιστεί εκ νέου στις 20.30 το βράδυ. Όπως δήλωσε στέλεχος του υπ. Οικονομικών “η διακοπή ήταν απαραίτητη για 2-3 ώρες για να δοθούν διευκρινήσεις και να αξιολογηθούν τα στοιχεία και από τις δύο πλευρές. Θέλουμε να κλείσουμε σήμερα, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι υπάρχουσες ενδείξεις δείχνουν ότι η συμφωνία δεν είναι προ των πυλών και έτσι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να μεταβεί στο Δουβλίνο για το Eurogroup χωρίς τη συμφωνία με την τρόικα στις βαλίτσες του. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείο “η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα και η συμφωνία θα κλείσει όταν γυρίσουμε από το Eurogroup”.

Επίσης σε ερώτηση εαν προέκυψε εμπλοκή είπε ότι “είμαστε εδώ για να τις λύνουμε. Στη ζωή πάντα υπάρχουν περιπλοκές”.

Όπως όλα δείχνουν απομακρύνεται πλέον το ενδεχόμενο να εκταμιευθεί άμεσα η δόση των 2,8 δισ. ευρώ αλλά θα μετατεθεί και αυτή προς τον Μάιο μαζί με τη δόση των 6 δισ. ευρώ. Έτσι, μετά από σχεδόν δύο μήνες ελέγχων και διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση θα φτάσει και πάλι να μετράει μέχρι την τελευταία στιγμή τα ταμειακά αποθέματα του δημοσίου, για να δει αν θα προλάβουν να έρθουν έγκαιρα τα συνολικά 8,8 δισ. ευρώ που θα εγκρίνει –αν όλα πάνε καλά- στις 13 Μαϊου το Γιούρογκρουπ, ώστε να πληρώσει ομόλογα 5,6 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ και άλλων Κεντρικών Τραπεζών.

Η τρόικα δεν δείχνει να βρίσκει πεδίο συνεννόησης με την κυβέρνηση για τις απολύσεις στο δημόσιο. Παρά τις διευκρινίσεις του κ. Αντώνη Μανιτάκη επανέρχεται και ζητά νέες “διευκρινίσεις”. Δεν καταλαβαίνει τα ελληνικά επιχειρήματα και ζητά άμεσα 5.500 απολύσεις εντός του 2013, μέσω διαδικασίας αξιολόγησης.

«Αγκάθι» παραμένει και ο νέος Φόρος Ακινήτων και ειδικά η μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ κατά 15%, με την οποία το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να «αμπαλάρει» το χαράτσι.

Αντιθέτως, φαίνεται ότι βρισκόμαστε κοντά στη συμφωνία για τις ρυθμίσεις οφειλών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν, μάλιστα, ότι η ρύθμιση δεν θα έχει τελικά αναδρομική ισχύ από 1/1/2013, κάτι που σημαίνει ότι οι παλιές οφειλές (έως 31/12/2012) θα μπορούν να εξοφληθούν έως και σε 48 δόσεις.