Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα των καταθετών έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική προσθήκη δικαιούχων σε γραμμάτια προθεσμίας, η οποία στο παρόν στάδιο δεν δείχνει σημάδια αναχαίτισης, αναφέρει, σύμφωνα με το Sigmalive, ο Γιώργος Γεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Cyprus Ltd.

«Οι καθημερινές συναλλαγές φυσικών προσώπων σε προσωπικό επίπεδο δεν έχουν επηρεαστεί σημαντικά, πέραν της αυξημένης ταλαιπωρίας στην οποία υπόκεινται, λόγω των περιορισμών», υπογραμμίζει ο κ. Γεωργίου, αναφερόμενος στους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά τις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο.

Πρακτικά προβλήματα παρουσιάζονται και στην περίπτωση επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών που συναλλάσσονται υπό την επαγγελματική τους ιδιότητα, λόγω της υποχρέωσης για παρουσίαση δικαιολογητικών. «Θα πρέπει να πούμε όμως, ότι τα συγκεκριμένα προβλήματα εξομαλύνονται σημαντικά με την αύξηση του ημερήσιου ποσού για πληρωμές και μεταφορές χρημάτων εντός Κύπρου χωρίς δικαιολογητικά σε €300 χιλιάδες».

Επίσης, αναφέρει ότι σημαντική αναστάτωση και ταλαιπωρία αντιμετωπίζουν πελάτες της Τράπεζας, οι οποίοι επιθυμούν να μεταφέρουν χρήματα εκτός Κύπρου, όπου εξακολουθούν να υφίστανται αρκετά αυστηροί περιορισμοί.

Ερωτηθείς να σχολιάσει τη στροφή καταθετών σε πιο ασφαλή τραπεζικά ιδρύματα αναφέρει ότι «εκ των πραγμάτων, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν, οι μεταφορές καταθέσεων μεταξύ Τραπεζών είναι πολύ περιορισμένες. Σε κάθε περίπτωση, δεν τίθεται θέμα περισσότερης ασφάλειας, αλλά κυρίως εμπιστοσύνης και συναισθηματικής προσέγγισης εκ μέρους των πελατών».

Ο κ. Γεωργίου ξεκαθαρίζει ότι η Alpha Bank Κύπρου δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε μέτρα εξυγιάνσεως ή αναδιαρθρώσεως των λειτουργιών της, αφού διαθέτει την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα για να αντιμετωπίσει με ομαλό τρόπο την κατάσταση. «Παρόλα αυτά είναι αναγκασμένη να συμμορφωθεί με τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα που αφορούν στις τραπεζικές συναλλαγές και τη διακίνηση κεφαλαίων, και τα οποία ισχύουν για όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας».

Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών και σεβόμενοι τη νομοθεσία και με γνώμονα το συμφέρον των πελατών της, η Τράπεζα προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και διευθετήσεις, διασφαλίζοντας την ομαλή και αποτελεσματική της λειτουργία. «Ήδη έχουμε ενισχύσει σημαντικά το Δίκτυο Καταστημάτων με επιπλέον προσωπικό, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Παράλληλα, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και βρισκόμαστε σε εγρήγορση προκειμένου να ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα και σύνεση στις ανάγκες των πελατών μας», υπογραμμίζει.