Του Κωστή Πλάντζου

Μετά τις ατομικές προσκλήσεις, από τον Φεβρουάριο έρχεται και η «λυπητερή» για όσους έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό.Στις 31 Ιανουαρίου εκπνέει η διορία που δόθηκε στους 24.600 από τους 54.000 φορολογουμένους που έστελναν στο εξωτερικό δυσανάλογα υψηλά εμβάσματα (άνω των 100.000 ευρώ) σε σχέση με τα εισοδήματα που δήλωναν από το 2004 και μετά.

Τον Φεβρουάριο θα αποσταλούν νέες επιστολές σε όσους δεν μπόρεσαν ή δεν προσήλθαν δώσουν εξηγήσεις για τις καταθέσεις τους. Σε αυτές θα αναγράφονται συγκεκριμένα οι διαφορές μεταξύ των καταθέσεων και των εισοδημάτων τους και θα καλούνται να καταβάλουν φόρο 45% επί των διαφορών αυτών, ως μη δηλωθέν εισόδημα.

Συνολικά 24.600 φορολογούμενοι έλαβαν επιστολή ως «ύποπτοι» που ελέγχονται για διακίνηση μαύρου χρήματος, επειδή έβγαλαν μεγάλα κεφάλαια στο εξωτερικό που δεν προκύπτουν από τα δηλούμενα στην εφορία εισοδήματα. Προς το παρόν όμως, μόνο 250 από τους καταθέτες αυτούς έσπευσαν να καταθέσουν συμπληρωματική δήλωση στην εφορία, για να δηλώσουν οικειοθελώς επιπλέον κεφάλαια που «ξέχασαν» να εμφανίσουν στην εφορία τα προηγούμενα χρόνια.

Άλλοι 3.500 φορολογούμενοι που έλαβαν τη σχετική ειδοποίηση, ήρθαν σε επικοινωνία με την εφορία για να ζητήσουν διευκρινίσεις ή και οδηγίες για να συμπληρώσουν  νέα δήλωση εισοδήματος, μέσω της ειδικής εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), ώστε να πληρώσουν και τον επιπλέον φόρο που αναλογεί.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει εμβάσματα ύψους 7 δισ. ευρώ και αν οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν εγκαίρως τα ποσά αυτά, τότε οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε επιβολή φόρων και προστίμων για τα αδήλωτα εισοδήματα ή και σε δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων, εάν δεν ανταποκριθούν.

Με βάση την κείμενη νομοθεσία, θα τους επιβληθεί φόρος με συντελεστή έως και 45% (ανάλογα με το έτος φορολόγησης κάθε εισοδήματος) μαζί με τα προβλεπόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Παράλληλα η “σιωπή” τους θα τους καταστήσει και αντικείμενο περαιτέρω ελέγχων από το ΣΔΟΕ.

Πριν από όλα αυτά πάντως η ΓΓΠΣ θα διασταυρώσει αν τυχόν ορισμένοι δεν παρέλαβαν την συστημένη επιστολή που τους απέστειλε. Αυτοί θα αναζητηθούν εκ νέου δια της υπηρεσιακής οδού, προκειμένου να ενημερωθούν για τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τις τράπεζες του εξωτερικού. Η αρχική λίστα περιλάμβανε 54.000 πρόσωπα που έστειλαν εμβάσματα συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ στην τριετία της μεγάλης κρίσης (2009 – 2011). Από αυτούς, η έρευνα εστιάστηκε στους 24.600 οι οποίοι εμφανίζουν «προβληματικό» πόθεν έσχες, καθώς δεν δικαιολογεί τις καταθέσεις που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό.