Την τελευταία διετία οι μετοχές ανακάμπτουν και οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στα ETFs. Την ίδια ώρα, οι εταιρείες εξόρυξης έρχονται αντιμέτωπες με κλείσιμο ορυχείων, ακόμα και με λουκέτο μετά την πτώση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου αυτή την εβδομάδα σε χαμηλά 30ετίας. Αυτή η κάθετη πτώση έχει καταστήσει μη κερδοφόρο το 15% των ορυχείων.

Η Barrick Gold και η Newmont Mining, οι δύο μεγαλύτερες εξορυκτικές παγκοσμίως, συγκαταλέγονται στις εταιρείες του FTSE Gold Mines Index και έχουν χάσει συνολικά περίπου $169 δισ. από το 2011 οπότε και κορυφώθηκε η αξία του χρυσού. Οι μετοχές του χρυσού διαπραγματεύονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, μετά την κάθετη πτώση του 14% στην τιμή του χρυσού μέσα στον Απρίλιο.
 
Σύμφωνα με τη Nomura, η τιμή στα προθεσμιακά συμβόλαια του χρυσού αυτού του μήνα έφτασε στα 1.361,10 δολάρια η ουγγιά και αυτό οδηγεί το μέταλλο στο μέσο παγκόσμιο κόστος παραγωγής, των 1.200 δολαρίων η ουγγιά. Το στοιχείο αυτό μπορεί να οδηγήσει εταιρείες, όπως η καναδική Semafo και η Golden Star Resources,  να πάνε σε κλείσιμο ορυχείων ή, στην καλύτερη περίπτωση, σε “οικονομική δυσχέρεια” , αν οι τιμές πέσουν σε αυτό το επίπεδο, αναφέρει η Macquarie Group στην Τανζανία, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χρυσού της Αφρικής, η οποία θεωρεί πιθανό το λουκέτο σε ορυχεία της αφρικανικής ηπείρου.

“Οι εταιρείες που δεν έχουν επικεντρωθεί στη βελτίωση αποτελεσματικότητας και κόστους τα τελευταία 3 – 4 χρόνια θα αποτύχουν”, αναφέρει ο Gavin Thomas, διευθύνων σύμβουλος της Kingsgate Consolidated.
Κι όπως λένε οι αναλυτές, η πτώση του χρυσού κατά 9,3% στις 15 Απριλίου (που ήταν και η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στη Νέα Υόρκη από τον Μάρτιο του 1980), δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται  στον χρυσό.

“Εάν η τιμή του χρυσού παραμείνει στα τωρινά επίπεδα, θα δούμε λουκέτα σε μικρότερες, μη παραγωγικές εταιρείες, ενώ οι μεγαλύτερες θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε άλλους τομείς, λέει ο αναλυτής της Bloomberg Industries, Ken Hoffman.

Οι επιχειρήσεις που βασίζονται σε ένα και μόνο περιουσιακό στοιχείο καθώς και εκείνες στην Αφρική, είχαν ήδη πολλές δυσκολίες λόγω γεωπολιτικών κινδύνων την περασμένη χρονιά και τώρα θα δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο να πείσουν τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν έργα, αναφέρει ο Tyler Broda, αναλυτής της Nomura για θέματα χρυσού. “Πιθανόν το 15% των εταιρειών εξόρυξης χρυσού αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο ΄κόκκινο΄”,λέει ο ίδιος και προβλέπει ότι η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να διολισθήσει φέτος ακόμα και στα 1000 δολάρια η ουγγιά.