(upd 19.06)

Xωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η δίωρη επιτελική σύσκεψη για τα επόμενα βήματα στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο, τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Γιώργο Ζανιά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ.Σταϊκούρα.

Όπως έχει δηλώσει ο κ.Στουρνάρας, η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τέλος Απριλίου.

Την ίδια στιγμή η τράπεζα Πειραιώς, όπως όλα δείχνουν, θα προχωρήσει αυτόνομα στην ανακεφαλαιοποίηση διασφαλίζοντας την υπερκάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής κατά 10%,  κατόπιν της συμφωνίας με την  πορτογαλική τράπεζα BCP, που θα καταβάλει 400 εκατ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Παράλληλα με την σύσκεψη για τις τράπεζες, στο υπουργείο διεξήχθη και σύσκεψη για τις εκκρεμότητες για την δόση του Μαρτίου, μεταξύ της διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωικής Σταθερότητος Χριστίνας Παπακωνσταντίνου και στελεχών του μόνιμου κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, υπό τον κ.Μπομπ Τράα.

Για το ίδιο σκοπό κλήθηκαν στις 18.30 και συνεργάτες του πρωθυπουργού και εκπρόσωποι άλλων υπουργείων, για το συντονισμό της κυβέρνησης και τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου.

Υπενθυμίζεται ότι την άλλη εβδομάδα θα κατατεθεί κατεπείγον νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και άλλα μέτρα (ρυθμίσεις και «διαγραφές» χρεών σε εφορία και ταμεία, ΦΠΑ σε δόσεις, ρύθμιση για στεγαστικά δάνεια κλπ).