Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη

Ενας νέος υπόγειος πόλεμος στον τραπεζικό κλάδο κυοφορείται, όπου από την μια η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από την Τρόικα ενώ από την άλλη οι διοικήσεις προωθούν τρόπους για την χρονική επέκταση των αυξήσεων τον Σεπτέμβριο.

Εντονες διεργασίες έχουν ξεκινήσει στο τραπεζικό μέτωπο καθώς οι διοικήσεις ενδιαφέρονται να αναβάλουν τις αυξήσεις κεφαλαίου (διαβάστε περισσότερα εδώ), ώστε να κερδίσουν χρόνο για την υλοποίηση τους σε χρόνο που θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.

Την ίδια ώρα η Τρόικα ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, την απόλυση 800 δημοσίων υπαλλήλων ,400 “ενοικιαζόμενων” και 400 που προέρχονται από την Aspis Bank (διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ). Παράλληλα, η Τρόικα εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ορίσει τη νέα δίοικηση για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (όλο το ρεπορτάζ εδώ).

Μπορεί η αντίστροφη μέτρηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να “τρέχει” όμως τα ανοικτά ζητήματα παραμένουν πολλά, με αποτέλεσμα να πυροδοτούν έναν “υπόγειο” πόλεμο μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών προκειμένου να περάσουν οι θέσεις τους. Πρόκειται για μία “μάχη” στην οποία εμπλέκονται από τη μία η τρόικα, από την άλλη οι διοικήσεις των τραπεζών και στο ενδιάμεσο βρίσκονται οι υπάλληλοι των τραπεζικών ιδρυμάτων που μαζί με πολιτικές δυνάμεις πιέζουν να μην υπάρξουν απολύσεις στη νέα εποχή του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Την ίδια στιγμή, όμως οι διοικήσεις βρίσκονται απέναντι από τους τους επιτρόπους, που ανέλαβαν σήμερα τα καθήκοντά τους. Οι επίτροποι με αυξημένες εξουσίες είναι επιφορτισμένοι με το έργο της επίβλεψης όσον αφορά την υλοποίηση των προγραμμάτων εξυγίανσης των τραπεζών

Την ίδια ώρα οι τραπεζοϋπάλληλοι βγαίνουν στους δρόμους, καθώς σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, οι απολύσεις τις οποίες περιλαμβάνει το business plan του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου χτυπούν την πόρτα και άλλων, μαζικών αποχωρήσεων στον κλάδο. Απολύσεις στις οποίες, θα πρέπει να σημειωθεί, αντιτίθεται η ΔΗΜΑΡ.