Του Κωστή Πλάντζου

Το ΔΝΤ ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» με την Ουάσιγκτον.

Το δ.σ. του ΔΝΤ συνεδρίαζε από τις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) για να εξετάσει την έκθεση αξιολόγησης  για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έπειτα και από την επαναγορά των κρατικών ομολόγων.

Τα 3,3 δισ. αποτελούν μέρος από τα συνολικά 54,2 δισ. που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να εγκρίνει και το Eurogroup την χορήγηση των 9,2 δισ. που αντιστοιχούν στη δόση του Ιανουαρίου.

Ανακοίνωση εξέδωσε όμως και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, λέγοντας ότι ολοκλήρωσε την πρώτη και δεύτερη επισκόπηση-αξιολόγηση στο πλαίσιο του διευρυμένου πιστωτικού μηχανισμού για την Ελλάδα και ενέκρινε την εκταμίευση 3,24 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΔΝΤ αναφέρει:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε σήμερα την πρώτη και τη δεύτερη επισκόπηση-αξιολόγηση της οικονομικής επίδοσης της Ελλάδος στο πλαίσιο το προγράμματος που στηρίζεται από μια διευθέτηση ενός τετραετούς Διευρυμένου Χρηματοδοτικού Μηχανισμού (ΔΧΜ) για τη χώρα. Η ολοκλήρωση της επισκόπησης-αξιολόγησης επιτρέπει την εκταμίευση 2,798 δισεκατομμυρίων μονάδων ειδικού δικαιώματος ανάληψης (περίπου 3,24 δισεκατομμύρια Ευρώ ή 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια), που  ανεβάζει τις συνολικές εκταμιεύσεις του Ταμείου στο πλαίσιο του ΔΧΜ σε 4,197 δισεκατομμύρια μονάδες ειδικού δικαιώματος ανάληψης (περίπου 4,86 δισεκατομμύρια Ευρώ ή 6,46 δισεκατομμύρια δολάρια). Με την ολοκλήρωση της επισκόπησης-αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης απαλλαγές από την εφαρμογή των κριτηρίων επίδοσης που προβλέπονταν για το τέλος Δεκεμβρίου του 2012, τροποποίησε τα κριτήρια επίδοσης, και αναπρογραμμάτισε τις εκταμιεύσεις στο πλαίσιο της διευθέτησης. 

Η διευθέτηση του ΔΧΜ, η οποία εγκρίθηκε στις 15 Μαρτίου 2012  αποτελεί μέρος ενός κοινού χρηματοδοτικού πακέτου με χώρες μέλη της ζώνης του Ευρώ που ανέρχεται σε 172 δισεκατομμύρια Ευρώ για ένα διάστημα τεσσάρων ετών και που περιλαμβάνει έκτακτη πρόσβαση σε  πόρους του ΔΝΤ η οποία ανέρχεται στο 2.159 τοις εκατό της ποσόστωσης της Ελλάδος.