Της Μαριάννας Τζάννε

Αγώνα δρόμου για την επιτάχυνση των έργων του ΕΣΠΑ καταβάλλει η κυβέρνηση, θεσμοθετώντας τα εργαλεία που θα ελαφρύνουν τους εργολήπτες και θα ξεμπλοκάρουν την υπογραφή των συμβάσεων.  

Στο πλαίσιο αυτό, ψαλιδίζονται κατά 50% οι πρόσθετες εγγυήσεις για τα δημόσια έργα ενώ σε ποσοστό  20% περιορίζονται οι εγγυητικές καλής εκτέλεσης μετά την έγκριση του Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής του έργου έναντι ποσοστού 40% που ισχύει σήμερα. Τα παραπάνω προβλέπονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, στο οποίο περιλαμβάνονται και αλλαγές στο σύστημα αναθέσεων.

Βάσει του νόμου περιορίζονται σημαντικά οι περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα μελέτη–κατασκευή και καταργείται η δυνατότητα συνδυασμού του με άλλα συστήματα υποβολής προσφορών στη δημοπράτηση ενός έργου.

Με τον τρόπο αυτό θεωρείται ότι περιορίζεται η χρήση του συγκεκριμένου συστήματος δημοπράτησης μόνο στις αναγκαίες περιπτώσεις, που θα καθορίζονται αυστηρά από τη νομοθεσία, για λόγους διαφάνειας.

Επιπλέον, αυστηροποιείται το σύστημα μελέτη-κατασκευή, με την προσθήκη έκδοσης απόφασης του Υπουργού με την οποία καθορίζονται τα είδη των έργων, που πληρούν τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της διαδικασίας μελέτη και κατασκευή.

Τέλος καθιερώνεται παράβολο, σε ποσοστό 0,05 επί τοις χιλίοις (0,05 ‰) επί της προϋπολογισμένης αξίας του έργου για την υποβολή ενστάσεων κατά του κύρους των δημοπρασιών προκειμένου να περιορισθεί η άνευ λόγου υποβολή τους, που καθυστερεί τις διαδικασίες ανάθεσης των συμβάσεων. Εφόσον η ένσταση γίνει αποδεκτή, το ποσό του παραβόλου επιστρέφεται.