(upd) Πρόσκαιρο πανικό στις αγορές προκάλεσε η είδηση την οποία μετέδωσε το Associated Press, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama είχε τραυματιστεί, έπειτα από δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στο Λευκό Οίκο.

Το επίμαχο tweet δημοσιεύτηκε στις 20:07 ώρα Ελλάδος. Χρειάστηκε να περάσουν ελάχιστα λεπτά, για να γίνει γνωστό ότι ο λογαριασμός του AP στο Twitter είχε πέσει θύμα χάκερς και να διευκρινιστεί ότι η είδηση ήταν ψευδής. Όπως ανέφερε το Associated Press, οι χάκερς έκαναν  άκαρπες προσπάθειες να  υποκλέψουν τα passwords για τους λογαριασμούς των δημοσιογράφων του στο Twitter. Τελικά, μπόρεσαν να αποκτήσουν τον έλεγχο του κεντρικού λογαριασμού του AP, ο οποίος αμέσως μετά την επίθεση των χάκερς έκλεισε.

“Μόλις ήμουν με τον πρόεδρο, είναι μια χαρά”, είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jay Carney.

Οι αντιδράσεις της αγοράς, ωστόσο, ήταν άμεσες. Ο Dow Jones, ο οποίος σημείωνε άνοδο περίπου 130 μονάδων, παρέδωσε όλα του τα κέρδη και βρέθηκε στιγμιαία σε αρνητικό έδαφος, πριν να ανακάμψει και να επιστρέψει στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από το συμβάν.

Ειδικότερα, ενώ στις 20:07 (ώρα Ελλάδος) ο Dow Jones σημείωνε άνοδο 0,9% στις 14.697,79 μονάδες, στις 20:10 βρισκόταν να σημειώνει πτώση 0,98% στις 14.554,29 μονάδες. Έξι λεπτά αργότερα, το όλο συμβάν είχε λήξει για τη Wall Street, με τον Dow Jones να επιστρέφει στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από την ψευδή είδηση.

Το πετρέλαιο σημείωσε επίσης πρόσκαιρη πτώση 1%. 

Τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που κατά πάσα πιθανότητα κάποιοι έβγαλαν μέσα σε αυτά τα 6 λεπτά, επιβεβαιώνουν  τη δύναμη του Twitter στη νέα εποχή της ενημέρωσης αλλά και του trading.

Στις 9 το βράδυ, ο Dow Jones σημείωνε άνοδο 0,90%, ο S&P 500 κέρδιζε 1,05% και ο Nasdaq 0,95%.