Στη νέα διαδικασία βάσει της οποίας θα καταβάλλεται η προκαταβολή σύνταξης αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο για «τομή».

Όπως ανέφερε κατά τη συζήτηση του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνεται και η επίμαχη ρύθμιση, από το 1982 υπήρξαν διατάξεις για προκαταβολή της σύνταξης στους συνταξιούχους του Δημοσίου, όμως «δεν είχαν εφαρμοστεί ποτέ» γιατί η διαδικασία που προέβλεπαν «ήταν γραφειοκρατική και επιβάρυνε το διάστημα του χρόνου για την απονομή της σύνταξης.

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας ο φάκελος έπρεπε να εξεταστεί δύο φορές – μία για την προκαταβολή και μία για την κανονική σύνταξη – ενώ με τις νέες ρυθμίσεις όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά, χωρίς μεσολάβηση υπαλλήλων.

Ανακοίνωσε, δε, ότι θα υπάρξει νομοτεχνική προσθήκη στο άρθρο που θα προβλέπει τη διενέργεια δημοσιονομικών ελέγχων από ιδιωτικές εταιρείες και με την οποία θα ορίζεται ότι κάθε έλεγχος θα διεξάγεται υπό την παρουσία δημόσιου υπαλλήλου, προκειμένου να μην εγείρονται ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

πηγή: protothema.gr