Του Κωστή Πλάντζου

Μέχρι τον Ιούνιο του  2017 θα πρέπει να εξοφλήσουν όσοι χρωστούν στο δημόσιο και μπουν στη ρύθμιση με τις 48 έντοκες δόσεις. Ωστόσο, «μένουν εκτός» της ρύθμισης αυτής όσοι πληρώνουν ήδη τα παλαιά χρέη τους σε δόσεις.

Στην «κοινή ρύθμιση» όμως για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά, δεν ισχύουν ίδιοι όροι και σταθμά. Συγκεκριμένα προβλέπεται ελάχιστη δόση 50 ευρώ το μήνα  για όσους χρωστούν έως 5.000 ευρώ σε φόρους και εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία (πλην ΝΑΤ) και 48 δόσεις  για τις άλλες περιπτώσεις.

Για τα χρέη στην εφορία δεν ορίζεται ελάχιστο ποσό. Μισθωτοί και συνταξιούχοι -αλλά όχι επιτηδευματίες- που χρωστούν στην εφορία, μπορούν να εξοφλήσουν σε περισσότερες από 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με τα εισοδήματά τους, χωρίς όμως το ευεργέτημα της απαλλαγής των προσαυξήσεων που προβλέπεται για όσους μπουν στη ρύθμιση με τις 48 δόσεις.

Εξαιρούνται από τη ρύθμιση όσοι πληρώνουν με συνέπεια παλαιές ρυθμίσεις. Ακόμα και αν αφήσουν τώρα απλήρωτες τις δόσεις, για να χάσουν τη ρύθμιση, είναι πλέον αργά. Δικαίωμα υπαγωγής έχουν όσοι την έχασαν ήδη μέχρι την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Πρακτικά δηλαδή, όσοι δεν πλήρωσαν τη δόση τους πχ τον περασμένο Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο του 2013 αλλά την άφησαν και απλήρωτη για δύο συνεχόμενους μήνες, έχασαν ήδη τη ρύθμιση και μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση με τις 48 δόσεις.

Οι υπόλοιποι όμως, αν χάσουν τη ρύθμιση που εξυπηρετούν τώρα ή στο μέλλον, μπορούν να προσβλέπουν στην «πάγια» ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει πλέον 12 δόσεις αλλά που μπορεί να διπλασιάζονται και σε 24, αν επικαλεστούν έκτακτους λόγους ανάγκης.Έτσι, εφόσον δεν εκδοθούν άλλες οδηγίες προς τις εφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, μπορούν οι οφειλέτες να αυξήσουν το υπόλοιπο των δόσεων που πρέπει να πληρώσουν με την παλαιά ρύθμιση, σε έως και 24 αν το ζητήσουν και αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους.

Η νέα ρύθμιση των 48 δόσεων χάνεται -και απαιτείται άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής- εάν ο οφειλέτης:

α) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς,

β) καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός,

γ) δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους,

δ) δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά,

ε) έχει υποβάλει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

Οι δόσεις είναι έντοκες, με επιτόκιο ΕΚΤ + 8%, δηλαδή 8,75% ετησίως -με τα σημερινά δεδομένα.

Οι αιτήσεις για τις 48 δόσεις θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο. Ανάλογα με το χρόνο αποπληρωμής, προβλέπονται και εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων που είχαν επιβληθεί έως την 1.1.2013.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

α) απαλλαγή 50% από τις προσαυξήσεις, εφόσον η καταβολή πραγματοποιηθεί εφάπαξ έως και την30.6.2013,

β) απαλλαγή 40% επί των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως και την 30.6.2014,

γ) απαλλαγή ποσοστού 35% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον η υπαχθείσα στη ρύθμιση οφειλή εξοφληθεί έως και την 30.6.2015,

δ)  απαλλαγή 30% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον η υπαχθείσα στη ρύθμιση οφειλή εξοφληθεί έως και την 30.6.2016.

ε) απαλλαγή 25% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον η υπαχθείσα στη ρύθμιση οφειλή εξοφληθεί έως και την 30.6.2017.

Προϋπόθεση για όλα αυτά οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις καθώς και να είναι ενήμεροι για τις οφειλες τους με ημερομηνία καταβολής από την 1.1.2013.

Με άλλες διατάξεις, αυξάνεται το όριο για άσκηση ποινικής δίωξης για χρέη στο κράτος, σε 10.000 ευρώ αντί 5.000 που ισχύει σήμερα.

Πότε διαγράφονται τα χρέη

Επιπλέον, γίνεται διάκριση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εισπράξιμες και σε ανεπίδεκτες είσπραξης.

Ως ανεπίδεκτες είσπραξης χαρακτηρίζονται, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά προϋποθέσεις όπως: αν μετά από έρευνα σε Ελλάδα και εξωτερικό διαπιστώθηκε παντελής έλλειψη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυποχρέων, αν έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης, για συνολική βασική οφειλή άνω των 10.000 ευρώ κλπ. Έως τότε παρακολουθούνται από την εφορία μήπως γίνει εφικτή η είσπραξη, αλλοιώς διαγράφονται.

Η καταχώριση της οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης παραμένει για 10 χρόνια. Παρακολουθείται από την εφορία και αν δεν γίνει εφικτό να εισπραχθούν, διαγράφονται.

Η διαγραφή των οφειλών προς το Δημόσιο προβλέπεται και για περιπτώσεις όπως:

α. οφειλές αποβιωσάντων που δεν καταλείπουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο και των οποίων οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την επαχθείσα κληρονομιά,

β. χρέη που έχουν γεννηθεί προ του 1993 και η αρχική βασική οφειλή ήταν κάτων από 200 ευρώ ανά φορολογούμενο, υπό τον όρο ότι δεν υφίστανται άλλες βασικές οφειλές του ίδιου προσώπου.