Η “ομαλοποίηση” των χρηματαγορών δείχνει ότι ενδεχομένως η ΕΚΤ δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ), υποστήριξε, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.
“Δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες είχαμε σταθεροποίηση μέχρι ενός βαθμού, μπορεί να μη χρειαστεί ποτέ να τον χρησιμοποιήσουμε”, ανέφερε σε χθεσινή του συνέντευξη ο κεντρικός τραπεζίτης. “Ο ΟΜΤ έχει βοηθήσει σημαντικά. Είναι ένα από τα θετικά στοιχεία που έχουμε αποφασίσει να προωθήσουμε, ώστε να υπάρχει σε περίπτωση που χρειαστεί”.  

Τα σχόλια του κ. Προβόπουλου, αντανακλούν την ολοένα αυξανόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων και την αισιοδοξία ότι η ηρεμία στην αγορά μπορεί να διατηρηθεί μετά την κίνηση της ΕΚΤ πέρυσι να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα απεριόριστης αγοράς ομολόγων. Παρά την πολιτική αστάθεια που ταλάνισε επί μακρόν την Ιταλία και το χάος που ακολούθησε την είσοδο της Κύπρου στο μηχανισμό διάσωσης, οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2010.

“Εκτιμώ ότι τα χειρότερα της κρίσης είναι ήδη πίσω μας”, είπε ο κ. Προβόπουλος. “Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι αδυναμίες ή ότι ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας δεν θα έχει εμπόδια. Αλλά νομίζω ότι τα χειρότερα πέρασαν”.
Ο κ. Προβόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει την τρέχουσα νομισματική πολιτική που ακολουθείται, καθώς βρίσκεται σε καθεστώς “λεκτικής πειθαρχίας” μια εβδομάδα πριν τη λήψη απόφασης για τα επιτόκια της ΕΚΤ, τα μέλη της οποίας συνέρχονται στη Μπρατισλάβα στις 2 Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ειδικότερα, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι οι σταθερότερες συνθήκες βοηθούν τη χώρα να σημειώσει “ικανοποιητική πρόοδο” στην επανεξισορρόπηση της οικονομίας της μετά από έξι χρόνια ύφεσης και δύο πακέτα διεθνούς διάσωσης.

Προέβλεψε δε, ότι “κάποια στοιγμή στο κοντινό μέλλον, σίγουρα από τα μεσα του 2014 ίσως και νωρίτερα, θα δούμε την ανάκαμψη της οικονομίας. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε θετικά σημάδια ακόμα νωρίτερα, καθώς η κυβέρνηση προχωρά τις μεταρρυθμίσεις”.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,5% φέτος, προτού πετύχει μια μέτρια ανάπτυξη το 2014.

Η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε κίνδυνο μετά την ένταξη της Κύπρου στον μηχανισμό διάσωσης και τα γεγονότα που επακολούθησαν με το “κούρεμα” στις καταθέσεις, υποστήριξε ο κ. Προβόπουλος, αν και, όπως είπε, υπήρξαν ανησυχίες εξαιτίας των οικονομικών δεσμών που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Θα μπορούσε να είχε υπάρξει μια αθρόα απόσυρση καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τον Απρίλιο, “ωστόσο περιμένω ότι θα συνεχιστεί η σταθερή ανάπτυξη που έχουμε από τον Ιούνιο. Δεδομένου του συνολικά καλύτερου κλίματος που επικρατεί και της αποδοτικότητας της κυβέρνησης οι καταθέσεις θα εξακολουθήσουν να επιστρέφουν”, εκτίμησε ο διοικητής της ΤτΕ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε εμμέσως και στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι μετά τις εκλογές του 2012 όπου φάνηκε η πιθανότητα κυβέρνησης που θα έσπρωχνε τη χώρα εκτός ευρώ, η εμπιστοσύνη επέστρεψε, όπως και οι καταθέσεις ύψους 20 δισ. ευρώ που μπήκαν και πάλι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με το ρυθμό πιστωτικής συρρίκνωσης να παραμένει σταθερός στο 4%.
 
Όσον αφορά στην πολιτική λιτότητας, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι για την Ελλάδα είχε μεν δυσβάσταχτο κόστος, παραπέμποντας στην ανεργία που καλπάζει, στα εισοδήματα που ολοένα ψαλιδίζονται, στους μισθούς που κόβονται και στους φόρους που πολλαπλασιάζονται, ωστόσο “δεδομένων των  μεγάλων δημοσιονομικών ανισορροπιών της, η Ελλάδα δεν είχε εναλλακτική”.

“Το πόσο γρήγορα θα επιστρέψει η ανάπτυξη, εξαρτάται 100% από το πόσο σύντομα μπορεί η Ευρώπη και κυρίως οι χώρες της περιφέρειας να νοικοκυρέψουν τα οικονομικά τους”, επισήμανε.