Το πλαίσιο για μία νέα μείωση στο βασικό επιτόκιο χορηγήσεων από την ΕΚΤ έχει πλέον διαμορφωθεί, εκτιμά η Goldman Sachs περιμένοντας στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας μείωση κατά 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο επισημαίνει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα.

Παράλληλα ο επενδυτικός οίκος υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για την προοπτική της οικονομίας της Ευρωζώνης φέτος, προβλέποντας πλέον μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% (από 0,5% που προέβλεπε πριν).

Η Goldman Sachs θεωρεί ότι η κίνηση μείωσης των επιτοκίων απλά αποτελεί “βιτρίνα” των προθέσεων της ΕΚΤ και όχι τόσο ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία.

“Τα χρηματοδοτικά επιτόκια στις τράπεζες του πυρήνα της Ευρωζώνης είναι ήδη σχεδόν στο μηδέν ενώ στην περιφέρεια δύσκολα θα περάσει η μείωση του επιτοκίου στο πραγματικό κόστος δανεισμού”, σημειώνει η Goldman. Γι αυτό και επισημαίνει πως ο πραγματικός αντίκτυπος μίας τέτοιας κίνησης, όπως σημειώνει, θα είναι περιορισμένος για την ίδια την οικονομία.

Σημειώνει όμως ότι η ΕΚΤ έχει πολύ χώρο για να κινηθεί με τα μη συμβατικά μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την Goldman προτεραιότητα της ΕΚΤ θα πρέπει να παραμείνει η μείωση των επιτοκίων στην περιφέρεια.